3
Mayıs
2024
Cuma
KIRŞEHİR

Kalehöyük kazılarında ilk bulgular

1,5 METRE'DE OSMANLI DÖNEMİNİ BULDULAR

Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kırşehir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünce yürütülen Kalehöyük kazı çalışmalarında ilk bulguların Osmanlı dönemine ait olduğu saptandı.

Kırşehir il merkezinde kale olarak bilinen yerin 50 yıl önce arkeologlar tarafından incelendiği ve ilk yüzeysel araştırmanın Arkeolog Prof. Dr. Bahadır Alkım tarafından yapıldığı biliniyor. Yapılan incelemelerde kale olarak bilen yükseltinin höyük olduğu tespit edildi. Kırşehir Müze Müdürlüğü ve Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji bölümünün üstlendiği kazılar, 15 gün önce başlamıştı. Kırşehir'in merkezinde bulunan kalehöyük, halk tarafından bilinen bir çok efsaneye sahip.

Kalede oluşan çökmelerden dolayı üstünde bulunan Aleaddin Camii ve Kızılırmak Lisesinin tam kullanımı sağlanamıyor. Sürekli tadilattan geçen binalar dan Aleaddin Camii uzun süredir ibadete kapalı. Kalehöyük'teki kazıların devam ettiği ve arkeoloji bölümü öğrencilerin çalıştığı kazıların başında bulunan Arkeolog Prof. Dr. Neşe Atik, "10 metreye 10 metrelik bir alanı 2 metreye yakın kazdıklarını söyledi. Arkeolog Atik, "İndiğimiz bu yerde ilk mimari tabaklarımızı da bulduk. Görülen duvarlar, Osmanlı dönemine ait çünkü bu duvarlar hizasında bulduğumuz çanak çömlek ağırlıklı olarak, Osmanlı dönemine ait" dedi. Bulunan parçaların karışık dönemlere ait fakat az miktarda olduğunu da sözlerine ekleyen Atik, "Bazı duvar süslemelerinde kullanılan mozaik dediğimiz, Bizans dönemine ve daha eski dönemlere ait malzemelerde çıkmaktadır. Araştırmalarımız Osmanlı dönemine ait" şeklinde konuştu.

Kale höyükteki çalışmalarının, şuan üstünde bulundukları Osmanlı tabakasına yönelik olduğunu hatırlatan Atik, "Bir çok döneme ait malzeme bulsak da şimdi Osmanlı dönemini araştırıyoruz. M.Ö 5.inci yüzyıla ait kap parçası bulduk ama bunlar çok az. Yoğunluk Osmanlı döneminde. Bizim işimiz bu ele geçen malzemeler ve yapıların neye ait olduğunu araştırmak" diyerek, bazı ip uçları olduğunu da belirtti. Taştan tekneler ve pişmiş topraktan yapılmış künklerin çok açık vaziyette görüldüğü kazı alanın'da iş yeri olma ihtimalini değerlendiren Atik, "Belli ki burada bir iş yapılıyor. Bir şeyler üretiliyor. Mesela büyükbaş hayvan kemiği çok çıkıyor, bu kasap olabilir, tutkal üretim yeri olabilir bunları araştırıyoruz. İlerleyen zaman içinde bunu tespit edeceğiz. Kale höyükteki beklentilerinin, Osmanlı döneminin altındaki tabaka olduğunu" ifade etti.

Atik, "Tabakanın altında bir önceki döneme ait yapılar bekliyoruz. Bu daha önceki döneme de ait olabilir. Çünkü höyüklerin üst üste bir çok kültürü ve katları olabiliyor.O yüzden herkes merak içinde ne olacağını bekliyor" ifadelerini kullandı.

Kale höyükte çalışan öğrenciler titiz bir çalışma ile buldukları malzemeleri ve buluntuları temizleyerek numaralandırıyor. Kale höyükteki kazılara valilik ve belediye yardım ediyor.

1,5 METRE'DE OSMANLI DÖNEMİNİ BULDULAR
1,5 METRE'DE OSMANLI DÖNEMİNİ BULDULAR
1,5 METRE'DE OSMANLI DÖNEMİNİ BULDULAR
1,5 METRE'DE OSMANLI DÖNEMİNİ BULDULAR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2009 Çarşamba 16:59:03
Güncelleme :9 Aralık 2009 Çarşamba 17:52:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?