27
Nisan
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

Kalehöyük kazılmayı bekliyor

KALEHÖYÜK KAZILMAYI BEKLİYOR

Kırşehir il merkezinde bulunan Kalehöyük, tekrar kazılacağı günü bekliyor.

25 Kasım 2009 tarihinde ilk kazmanın vurulduğu Kalehöyük'te bir çok tarihi eserin çıktığı ve tarihlerinin eski olduğu biliniyor.

Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kırşehir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nce yürütülen Kalehöyük kazı çalışmalarında, 1,5 metre derinlikte yakın Osmanlı dönemine ait bulguların bulunmasının ardından 4 metre derinliğe inilmiş ve eski yapılarla birlikte bir çok tarihi eser bulunmuştu.

Kale olarak bilinen yerin 50 yıl önce arkeologlar tarafından incelendiği ve ilk yüzeysel araştırmanın Arkeolog Prof. Dr. Bahadır Alkım tarafından yapıldığı biliniyor. Yapılan incelemelerde, yükseltinin höyük olduğu tespit edilmiş ve yıllar sonra ilk kez Ahi Evran Üniversitesi ve Kırşehir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından kazılmıştı. Kazılarda elde edilen bulguların incelenmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurulduğu biliniyor. Kazıların devam etmesi ve genişlemesi için Bakanlığın kazıyı desteklemesi gerekiyor.

Kırşehir merkez'de bulunan Kale höyük'ün kazılmasının önemi de yine Japonlar tarafından kazılan Kaman Çağırkan Kalehöyük müzesinin bu yıl açılacak olması. Kaman Kale höyük müzesinin açılışından sonra, Kırşehir'e gelecek olan Japon turistlerin çok yakında bulunan Kırşehir Kale höyük kazılarını da yerinde inceleyeceği düşünülüyor.

Merkezde olması sebebi ile ulaşım problemi olmayan ve üniversiteli öğrenciler için uygulamalı derslerin sürekli yapılabileceği alan şimdilik etrafı tellerle çevrilerek, üzerine örtü ile korunuyor.

KALEHÖYÜK KAZILMAYI BEKLİYOR
KALEHÖYÜK KAZILMAYI BEKLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2010 Çarşamba 16:24:02
Güncelleme :19 Mayıs 2010 Çarşamba 16:36:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?