4
Mayıs
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

Kaman cevizi bu sene yok

Kırşehirli üzüm ve ceviz üreticileri, yaklaşık 3 ay önce yaşanan soğuğun sıkıntısını şimdi görmeye başladı. 

Üzüm ve ceviz ağaçlarının kuruduğu Kırşehir'de, ilkbahar mevsiminde meydana gelen aşırı soğuklar nedeniyle ürün sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle ceviziyle ünlü Kaman İlçesi ile üzüm yöresi olarak bilinen Toklumen Beldesi'nde, bahçeler ve bağlar kururken, üreticiler büyük sıkıntı yaşıyor. Kaman'da ceviz ağaçlarının kuruması sonucunda yaklaşık 500 bin YTL'lik zarar ortaya çıkarken, Toklumen'de de yaklaşık 1 milyon YTL'lik zarar meydana geldi. Kaliteli üzümüyle ünlü Toklumen Beldesi'nde her yıl 1 milyon YTL'lik şarap üretimi gerçekleşirken, üzüm bağlarının kurumasıyla şarap üretiminde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. 

Ceviz üretiminin durmasıyla sıkıntı çektiklerini belirten Kaman Belediye Başkanı Turgut Aslan, aşırı soğuklar sebebiyle tüm ceviz bahçelerinin kuruduğu ifade ederek, "Halkın geçim kaynağı durumundaki cevizler yok oldu. Yaklaşık 500 milyar liralık zarar meydana geldi ve zararın telafisi mümkün değil. İşin kötü tarafı ceviz ağaçları çift daldan oluşuyor ve bu dallardan bir tanesi bu yıl, diğeri gelecek yıl ürün veriyor. Soğuk hava sebebiyle her iki dal da kurudu ve hem bu yıl hem de gelecek yıl ceviz üretimi beklenmiyor. Kaman'da ilk defa tarihinde böyle bir doğal afet yaşandı ve kıpırdayamayacak hale geldik" dedi. 

Diğer yandan, bağcılığın son derece önemli olduğu Toklumen Belediye Başkanı İsmail Kalaycı, üzüm bağlarının kuruması nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirterek, "2004 ve 2005 yıllarında devlete yaklaşık 1 milyon YTL vergi ödedik. 2004 ve 2005 yılında yörede şarap üretiminden elde edilen gelir yaklaşık 1.5 milyon YTL. Ama şu anda 10 bin dönüm bağ kapasitesine sahip Toklumen'de, üzüm tarlaları susuzluk ve don nedeniyle kurudu ve sadece 3 bin dönüm arazide bağcılık yapılıyor. Bu bağlarda da bu yıl ne kadar üzüm alınır belli değil. Çünkü, yaşanan aşırı soğuk nedeniyle üzüm ağaçları kurudu. Yöre halkının tek geçim kaynağı şu anda balıkçılık kaldı" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2006 Pazartesi 11:20:23
Güncelleme :21 Ağustos 2006 Pazartesi 11:32:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ÖMER ŞAHİN IP: 88.226.22.xxx Tarih : 2.09.2006 19:15:52
BURDAN TÜM KIRŞEHİR'Lİ HEMŞERİLERİME SELAMLAR.ÖNCELİKLE ALLAH HEPİNİZ YARDIMCISI OLSUN.BU BÜYÜK ZARARINIZDAN DOLAYI ÇOK ÜZGÜNÜM.BİZLER ANKARA'DA YAŞIYORUZ AMA HEP AKLIMIZ MEMLEKETİMİZDE.KIRŞEHİR'Lİ MİLLET VEKİLLERİMİZDEN SİZLERİN SORUNLARINA YARDIMCI OLMALARINI İSTİYORUM.EN AZINDAN BORÇLARI OLANLARA YARDIMCI OLSUNLAR.BİRDE BURDAN SORMAK İSTİYORUM BU ZARARI ÖNLEMENİN YOLU YOKMUYDU MESALA BAHÇELERDE SAMAN YAKILARAK ZARARI AZALTABİLİRDİNİZ.TEKRAR ÇOK BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN.SELAMLAR...