5
Mayıs
2024
Pazar
KIRŞEHİR

Kaman Cevizi'ne yoğun talep

Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin, ince kabuğu ve kalitesi ile ünlü Kaman cevizinin yüzde 70'inin iç piyasada tüketildiğini söyledi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl iyi bir hasat dönemi geçiren Kaman cevizine Türkiye'nin birçok ilinden büyük bir ilgi olduğunu ifade etti.

Ceviz üretimi yapılan illerden bile sipariş usulü ile Kaman cevizi talep edildiğini belirten Şahin, Kırşehir'de kuru bakliyat ihracatı yapan bir firma tarafından Almanya'ya da ceviz içi gönderildiğini dile getirdi.

Şahin, büyük çoğunluğu Kaman'da olmak üzere bu yıl Kırşehir'de 3 bin ton civarında ceviz hasadı yapıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kaman cevizini bilen tüm illerde ciddi bir talep var. Özellikle tanıdıkları vasıtasıyla sipariş veriyorlar. Ceviz yetişen illerde dahi üst düzey misafirlere ikram edilmek üzere ilimizden siparişli ceviz talep ediliyor. 100, 200, 500 kilo olarak siparişlere cevap verilmeye çalışılıyor. Kaman Ceviz Festivali'nden sonra cevizin yüzde 70'i iç piyasada tüketildi. Kurutma ve fiyatın yükseleceği öngörüsü nedeniyle yüzde 30'u bekletiliyor."

Kaman cevizinin gelecek 5 yılda tüm iç piyasaya hitap eder hale gelmesini beklediklerini anlatan Şahin, "Çoğunluğu Kaman'da olmak üzere Kırşehir'de 12 bin dekar kapalı ceviz bahçesi, 13 bin dekara yakın ise dağınık durumda ceviz bahçesi var. Yeni dikilen fidanların önümüzdeki yıllarda ürün vermeye başlamasıyla Kaman cevizi 5 yıl içerisinde iç piyasada ciddi bir yer edinecektir" dedi.

Ceviz talebine yetişilemiyor

Kaman ve Köyleri Ceviz Üreticileri Derneği Başkanı Özkan Köysüren de son yıllarda kapama ceviz bahçesi sayısında artış olmasına rağmen Kaman cevizi talebine yetişemediklerini söyledi.

Kaman cevizinin tadını ve özelliklerini bilenlerin tanıdıkları vasıtasıyla şipariş vererek talepte bulunduğunu ifade eden Köysüren, ceviz üretiminin endüstriyel hale gelmesi için yatırm yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaman'da son yıllarda ceviz bahçesi kurmak isteyenlerin sayısında büyük artış olduğunu dile getiren Köysüren, "Suyun olduğu ve ulaşım sağlanabilen her yere artık ceviz ağaçları dikiliyor. Bu yıl ki ceviz hasadının büyük bir kısmı iç piyasada sipariş usulü ile tüketildi" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2013 Çarşamba 17:39:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?