7
Mayıs
2024
Salı
KIRŞEHİR

Kaman cevizlisi tanıtıldı

KAMAN CEVİZLİSİ ULUSLARARASI ARENEDA

Kaman cevizlisi, uluslararası bir sempozyumda öğretim görevleri tarafından tanıtıldı.

Kaman Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Bölümünden 2 öğretim görelisinin hazırladığı araştırma bildirisiyle Kaman'ın ve Kaman cevizlisinin uluslararası düzeyde tanıtımı gerçekleştirildi.

Ahi Evran Üniversitesi Kaman Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı öğretim görevlilerinden Sertan Aytaç ve Göktürk Öztürk, Kaman'ın ve Kaman cevizlisinin uluslararası düzeyde tanıtımını gerçekleştirdi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Makedonya Tetova Üniversitesi işbirliği ile Tekirdağ'da Düzenlenen '1. Uluslararası Adriyatikten Kafkaslara Geleneksel Gıdalar Sempozyumu'na katılan Öğr. Gör. Sertan Aytaç ve Öğr. Gör. Göktürk Öztürk, "Geleneksel Bir Gıda: Kaman Cevizlisi" başlıklı çalışmalarında Kaman cevizlisinin üretimi ve bazı kimyasal özellikleri hakkında yapmış oldukları çalışmayı sundu.

Kaman Halk Eğitim Merkezi bünyesinde üretilen ve ceviz festivalinde 'Kaman cevizlisi' adı altında satışa sunulan ürün hakkında yapmış oldukları araştırma neticesinde Kaman cevizlisinin kuru madde, kül ve yağ içeriği sırasıyla ortalama yüzde 85.45, yüzde 0.90 ve yüzde 10.48 olarak tespit ettiklerini söyleyen öğretim görevlileri, pekmezin içermiş olduğu yüksek orandaki kuru madde, vitamin, mineraller ve ayrıca cevizin de ihtiva ettiği yağ ve mineral maddelerin bir araya getirildiği enerji değeri yüksek bir gıda olduğunu ifade etti. Ayrıca cevizlinin sadece ceviz festivalinde değil, seri üretimin yapılacağı tesisler kurularak her zaman satışa sunulmasının Kamanın tanıtımına ve yöre ekonomisine de önemli katkı sağlayabileceğini belirtti.

Çalışmalarında kendilerine vermiş olduğu bilgilerden ve ürünü kendilerine temin ettiğinden dolayı Kaman Halk Eğitim Merkezi Müdürü Özcan Kaman'a da teşekkür eden MYO Öğretim Görevlileri, bundan sonraki aşamada ürünün geliştirilmesi konusunda kendilerine düşen bir görev olursa yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2010 Perşembe 14:54:01
Güncelleme :6 Mayıs 2010 Perşembe 15:02:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?