3
Mayıs
2024
Cuma
KIRŞEHİR

Kaman’da festival zamanı

KAMAN’DA ‘CEVİZ, KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ’

Kırşehir'in Kaman ilçesinde, her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'Ceviz, Kültür ve Sanat Festivali'nin 18'incisi renkli görüntülere sahne oldu.

Kaman Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen festivale Kırşehir Valisi M. Ufuk Erden, AK Parti Kırşehir milletvekilleri Mikail Arslan ve Abdullah Çalışkan, MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, MHP Aksaray Milletvekili Osman Ertuğrul, Devlet Personel Başkanı Mehmet Tekinaslan, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, eski Devlet Bakanı ve Kırşehir Milletvekili Ramazan Mirzaoğlu, Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu, Kırşehirliler Federasyonu Başkanı Hilmi Gökçınar, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ceviz ve diğer ürünlerin direk tüketicilere ulaştırıldığı festivalde, kilosu 5 ila 12 TL arasında satılan ceviz büyük ilgi gördü. Ceviz satışları gece geç saatlere kadar devam ederken, Kamanlılar merkezden cezaevine kadar mehter takımı eşliğinde yürüdüler.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından kutlamalar devam ederken, bir konuşma yapan Kaman Belediye Başkanı Erhan Talu, Kaman ilçesindeki toprak ve iklim özelliğinin bir neticesi olan ve bol miktarda yetişen en değerli besin kaynağı cevizin, bilimsel yöntemlerle yetiştirilmesinin sağlanmasını, ceviz bahçelerinin oluşturulmasını, özendirilmesi ve yetiştirilen cevizlerin ekonomiye kazandırılmasının yanında ortak bir değer oluşturup Türkiye'ye ve dünyaya tanıtılmasını sağlayacaklarını belirtti. Talu, "İlçemizde cevizi ön plana çıkartma çalışmaları, bugün rahmet ve minnetle andığımız Kaman cevizinin babası ziraat mühendisi sayın Lokman Avşar Bey tarafından 1990'lı yılların ikinci yarısında başlatılmıştır. Onun ve ekibinin özverili çalışmaları, bugün ceviz konusunda ilçemizi belli bir noktaya getirmiştir" dedi.

“İLÇEMİZDE 35 BİN CİVARINDA CEVİZ AĞACI MEVCUTTUR”

En verimli tür olarak geliştirilen KAMAN-1 ve KAMAN-5 fidanlarının sertifika ve tescili için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na gerekli müracaatların yapıldığını da ifade eden Belediye Başkanı Erhan Talu, ilçede kurulan ceviz derneğinin öncülüğünde yapılan faaliyetlerden de söz etti. Talu, "Kaymakamlığımız, belediyemiz ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nün bilimsel katkılarıyla 'Ceviz Bahçeleri' oluşturulmuş ve halende bu çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Bugün ilçemizde yaklaşık olarak üretim sağlayan 35 bin civarında ceviz ağacı mevcuttur. Şu anki üretim kapasitemiz oldukça düşüktür. Ne zaman ki bir bahçeden alınan ürün miktarı 6-7 tona ulaşır, işte o zaman amacımıza ulaşmış olacağız. Bu konuda belediye olarak tüm imkanlarımızla üreticilerimize yardımcı olmaya devam edeceğiz. Belediyemiz bünyesinde oluşturulan Ceviz Bahçeleri Koordinatörlüğü, üreticilerimize her türlü eğitim ve teknik desteği vermektedir. Amacımız ceviz üretimini en üst noktalara taşıyıp, ceviz ürünleri imal ederek ilçe ekonomisine katkı sağlamaktır. Bu konuda bu yıl ilk kez Kaman cevizlisini üretip tüketicinin beğeninize sunduk. Umarım beğenirsiniz. Önümüzdeki yıllarda ürün konseptini zenginleştirip Kaman pestili, ceviz reçeli gibi ürünlerle ciddi bir pazar oluşturacağımızı düşünüyor ve bu konuda yoğun bir işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

“GÜNDE 4 CEVİZ YİYİN SAĞLIKLI YAŞAYIN”

Cevizin faydalarından da bahseden ve iyi bir besin kaynağı olduğunu hatırlatan Talu, "İyi bir besin maddesi olması özelliğinin yanında içerdiği A-E-C-B1 ve B2 vitaminleri ile kolestrolü dengelediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca insan beyninin ihtiyacı olan gümüş iyonu ihtiva eden tek meyvedir. Biz Kamanlı öğrencilerimizin IQ'lerinin yüksek olmasını cevize bağlıyoruz. Bir sağlık mensubu olarak, bilim adamı dostlarımın bana tavsiyesini bende sizlerle paylaşmak istiyorum. Günde 4 ceviz yiyin sağlıklı yaşayın diyorum. Kamanlılar olarak böyle bir ürüne sahip olduğumuz için kendimizi şanslı sayıyoruz ve böyle bir güzelliği bize bahşettiği için Allah'a şükrediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu yıl 18.'si Kaman Ceviz, Kültür ve Sanat Festivali değişik etkinliklerle ve programlarla gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Bu arada festival kapsamında öğleden sonra Kaman Belediyesi konferans salonunda bir panel düzenlendi. İlçe Tarım Müdürü Ersin Öğülmüş başkanlığında, Kaman cevizinin gelişimi, yetiştiriciliği, aşılanması, çeşitleri ve tarihinin anlatıldığı panelde, Kamanlı üreticilerin sorunları da anlatıldı.

KAMAN’DA ‘CEVİZ, KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ’
KAMAN’DA ‘CEVİZ, KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ’
KAMAN’DA ‘CEVİZ, KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ’
KAMAN’DA ‘CEVİZ, KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ’
KAMAN’DA ‘CEVİZ, KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ’
KAMAN’DA ‘CEVİZ, KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ’
KAMAN’DA ‘CEVİZ, KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ’
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2009 Pazar 11:20:04
Güncelleme :11 Ekim 2009 Pazar 12:39:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?