6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Kar çileye dönüştü

Kırşehir'de taşımalı eğitim alan öğrenciler çamur çilesi yüzünden okula gidemiyor.

Mucur ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Dağ Çiftliği, Bahçecik ve Küçük Köpekli mezralarında kar yağınca buzlanma, güneş açınca ise çamur derdi bitmiyor.

Yaklaşık 250 nüfusun olduğu köy ve mezralarda çocuklar ve köylüler hayvanların su içtiği havuzdan su ihtiyacını karşılarken, ilçe merkezine gitmek için yol çilesi çeken 35 çocuk her an donma ve ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.
İkinci yarıyılın başlaması ile birlikte zor şartlar altında Mucur İlçesi Hacı Derviş Rasim Ünsal İlköğretim Okulu'na giden 35 çocuk, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Kar yağışının başlaması ile birlikte her gün sıkıntı yaşıyoruz. Okulda öğretmenlerimiz bizlere, 'Üzerinizdeki çamurları silin, sınıfa öyle gelin' diyor. Bizler her gün soğuktan üşüyoruz. Okulumuza gitmek için neler yaşadığımızı arkadaşlarımız bilmiyor. Biz okula giderken ve okul dönüşünde servis arabasını itmek zorunda kalıyoruz. Üstümüzde bu yüzden çamur oluyor. Temizliyoruz ama yine de çamurun izi kalıyor. Havanın soğuk olması ise zaten derslerimize çalışmamızı engelliyor. Biz okula gitmek istiyoruz ama bu şekilde değil."

Veliler ise, "Bizler 16 yıldır bu köyden yetkililere müracaatta bulunuyoruz. 16 yıldır her gelen yol yapma garantisi verdi ama bir türlü yolumuz yapılmadı. Bu yıl 35 çocuğumuz taşımalı eğitimle ilçeye gidiyor. Bu rakam seneye 45, belki de 50 olacak. Bizler artık asfalt yapımından vazgeçtik, şimdi tek isteğimiz en azından kar sonrasında çamur oluşumunu engellemek için mıcır dökülmesi. Devletimizin böyle bir imkanının olduğunun bilincindeyiz. Dağın ardında olmamız unutulmamızı gerektirmez. Aklımıza farklı birçok şey geliyor. Her yıl aynı çileyi yaşamaktan bıktık. Bir gün ya çocuklarımıza ya da bizlere bir şeyler olacak. O zaman bunların hesabını kim verecek? Hayvanların su içtiği hatıllardan evlerimize su götürerek su ihtiyacımızı karşılamaktayız. Araçlarımızı bir hastamız olduğunda dahi yol durumundan ötürü ilçeye götüremiyoruz. Sağlıkçılar da bölgeye kolay şartlarda gelmiyor. Her gün şarampole yuvarlanan araçları ve kaza yapma tehlikesi ile karşı karşıya olan çocuklarımızı kurtarma seferberliği içerisinde yaşamaya çalışıyoruz. Çocuklarımız mazot dumanını koklayarak eğitim yuvalarına gitmek zorunda mı? Akşamdan tertemiz şekilde bırakarak servislerine bindirdiğimiz çocuklarımızı akşam çamura bulanmış şekilde buluyoruz. Taşıma su ile de sabaha kadar çamaşır yıkayıp kurutma telaşı yaşıyoruz. Eğer var ise bizleri gönderecekleri bir yer söylesinler, bizler oraya gidelim. Hangi vicdan çocukların eğitim hakkını engellemek ister? Bu nedenlerden ötürü çocuklarımızı artık okula göndermeme kararı aldık. Yetkililer bizzat köyümüze gelip gerekeni yapıncaya dek de çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2012 Çarşamba 17:54:55
Güncelleme :9 Şubat 2012 Perşembe 17:25:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?