2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Kırşehir kuraklık kapsamına alındı

AK Parti Kırşehir milletvekilleri Mikail Arslan ve Abdullah Çalışkan, kuraklık nedeniyle zarar gören Kırşehir çiftçisine devletin destek vereceğini bildirdi.

Yazılı bir açıklama yapan milletvekilleri, kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilere hibe desteği verileceğini belirttiler. Milletvekili Mikail Arslan, geçen yıl olduğu gibi bu yılda, dünyanın birçok yerinde kuraklığın ülkeleri ve bu ülkelerde yaşayan insanları ciddi sıkıntılara düşürdüğünü söyledi.

Arslan, “Türkiye'de de kuraklık yaşandı. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerimizde yaşanan bu kuraklık sebebiyle buradaki çiftçimiz, vatandaşımız sıkıntı içerisinde oldu. İlkbahar döneminde yağışların ortalamanın çok altında kalması sebebiyle birçok çiftçimizin ürünü de maalesef tarlada kaldı. 14 Temmuz 2008 günü Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda, çiftçilerimizi yakından ilgilendiren bu kuraklık meselesi ele alındı ve buna ilişkin bir kararname hazırlandı.

Kuraklık olduğu tespit edilen Kırşehir ile birlikte toplam 35 ilimizde ve 210 ilçemizde, çiftçi kayıt sistemine dahil çiftçilerimize, hibe şeklinde nakdi destek verilecek. Ayrıca bu çiftçilerimizin tarımsal kredi borçları ertelenecektir. Bu destekten, ürünleri kuraklık nedeniyle yüzde 30 ve üzeri oranda zarar gören, çiftçi kayıt sistemine dahil çiftçilerimiz faydalanabilecekler. Çiftçilerimize hibe şeklinde nakit desteği verilecek. Çiftçi borçlarına 1 yıl erteleme getirildi ve buğdayda dekar başına 22 YTL hibe desteği verilecek" dedi.

Milletvekili Abdullah Çalışkan ise son iki yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Kırşehir'de de çiftçinin mağdur olduğunu söyledi. Çalışkan, “Çiftçilerimize, her bir dekar başına buğday için 22 YTL, arpa için 13 YTL, mercimek için 22 YTL, nohut için 30 YTL, fiğ ve burçak için 24 YTL hibe olarak kuraklık desteği ödenecektir.

Yine bu çiftçilerimizin, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan kredi borçları da 1 yıl süreyle ertelenecektir. Ayrıca bu yıl hububatın yanı sıra bakliyat için de prim verilecek. Kilogram başına buğdayda 5, arpa, çavdar ve yulafta 4, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 10 YKr prim ödenecek. Bütün bunlara rağmen önümüzdeki aylarda inşallah bol bereketli yağışlar görürüz. Ama unutmayalım ki AK Parti hükümeti olarak her şartta çiftçimizin yanında olmaya, onun kara gün dostu olmaya devam edeceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 16:44:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan sasmaz IP: 88.231.254.xxx Tarih : 11.08.2008 16:44:53

sayın millet vekili yozgatta varmı kuraklık desdegi baktım bulmadım size yazdım tam siz bir vatan sevdalısınız cevap verirsen sevinirim saygılarımla