2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Kırşehir termal sularıyla tanınacak

Kırşehir Valisi M. Lütfullah Bilgin, kentin sanayi ve termal yönüyle cazibe merkezi olacağını söyledi.

Kırşehir'in sosyo-ekonomik yapısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Vali Bilgin, tarih boyunca önemli medeniyetlere beşiklik eden Kırşehir'in, Anadolu'nun tam ortasında bulunması nedeniyle önemli kültürleri bünyesinde barındırdığını belirtti.

Vali Bilgin, "Kırşehir özellikle 'Anadolu'nun Türkleşmesi Süreci' olarak adlandırdığımız 12-13 yüzyılda kurduğu Ahilik teşkilatı ile çalışma hayatımızı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli, Gökbilim Medresesi'ni kuran Cacabey, Türkdilinin öncüleri Aşıkpaşa ve Ahmed-i Gülşehri, gönül insanı Yunus Emre ve Hacıbektaş-ı Veli gibi Anadolu'yu aydınlatan ve bizlere ebedi vatan olmasını sağlayan alp-erenlere ev sahipliği yapmış bir kültür şehridir. Günümüzde ise geçmişten aktarılan tarihi eserleri, doğal güzellikleri, termal kaplıcaları, eğitim ve öğretimdeki başarıları ile dikkat çeken ilimizde, sanayileşme alanında da önemli gelişmeler yaşanmaktadır" dedi.

Kırşehir'de 1970'li yılların başında çok ortaklı işletmelerin kurulmasıyla başlayan sanayileşme sürecinin, Çemaş Döküm Sanayi, kesici takımlar üreten Oralsan gibi kuruluşlarla geliştiğini kaydeden Vali Bilgin, "Bugünde ilimizdeki en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan bu işletmelere ilave olarak, her türlü araç, iş makinesi ve uçak lastiği üreten Petlas Lastik Fabrikası, şeker fabrikası gibi önemli kuruluşlarla birlikte 119 sanayi kuruluşu mevcuttur. Kırşehir'de sanayileşme 5084 Sayılı Kanunla "Yatırımların ve İstihdamın Teşvik Edildiği İller" kapsamına alınması ile yeniden ivme kazanmıştır. Bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yol, su, elektrik, telefon gibi alt yapısı tamamlanmış organize sanayi bölgesinde bulunan 212 adet parselin tamamı yatırımcılara tahsis edilmiştir. Organize sanayi bölgesinde 40 işletme faaliyetini sürdürmektedir. İl içi ve il dışından gelen yatırımcıların arsa taleplerini karşılamak üzere organize sanayi bölgesini genişletme çalışmaları devam etmektedir. Yeni işletmelerin üretime geçmesiyle ilimizde yapılan ihracatta her geçen gün artmaktadır. Kırşehir'de 2001 yılında 13 milyon dolar olan ihracat rakamı yüzde 536 artış göstererek 2007 yılı sonu itibariyle 83.3 milyon dolara çıkmıştır. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi Kırşehir son yıllarda ihracatını ve sanayi yatırımını en çok arttıran illerin başında gelmektedir. Bu gelişmenin 2008 yılında da artmış olduğuna inanıyorum. Özellikle, Kırşehir gibi ekonomik manada geri kalmış illerde üretimi ve yatırımı teşvik etmek, mevcut işletmelerin standardını yükseltmek amacıyla hükümetimizce destekleme projeleri uygulamaya konulmaktadır. İlimizdeki işletme sahipleri ve yatırımcılarda bu desteklerden faydalanmaktadır" dedi.

Son günlerde tüm dünyada her sektörü etkileyen ekonomik bir kriz yaşandığını ve yapılan destekler sayesinde bundan en az zararla aşılacağına inandığını ifade eden Vali Bilgin, "Ülkemizin tam ortasında bulunan ve doğu bölgemizi batıya bağlayan en kaliteli bölünmüş yollara sahip Kırşehir, sanayi yatırımlarının yanı sıra sahip olduğu zengin termal kaynakları nedeniyle sağlık turizmi yatırımları açısından da bir cazibe merkezi konumundadır. Yıllardır kullanılmayan bu kaynakların son dönemde yatırıma müteşebbislerin ilgilerini çekmesi ve ilimizde yeni tesislerin yapımına başlanması hepimizi mutlu etmektedir. Kurduğu Ahilik teşkilatı ile çalışma hayatımızı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli'nin memleketi Kırşehir'e yatırım yapacak tüm müteşebbislere ilin yöneticileri, seçilmişleri, olarak her türlü destek verilmektedir. Kalkınmış bir Kırşehir, dolayısıyla kalkınmış ve güçlü bir Türkiye oluşturmak için çalışan ve istihdam oluşturan tüm müteşebbisleri ilimize yatırım yapmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 16:20:20
Güncelleme :30 Aralık 2008 Salı 16:23:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih kaya IP: 78.160.10.xxx Tarih : 1.01.2009 21:24:09

doğalgaza yatırım yapılmadan biraz düşünülüp yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılabilinirmi jeotermal enerji ile kaç kmlik alan ısıtılıyor sayın valiye sormak gerekir kış günü hatlarımı ilerletecek ank cadsinden başka nereye veriliyor