6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Kırşehir'de fare alarmı!

Kırşehir'de tarım alanlarında ortaya çıkan tarla farelerinin, çiftçileri zor duruma soktuğu bildirildi.

Kırşehir'de özellikle 'ırmak bucağı' olarak bilenen köylerin tarım arazilerinde, tarla farelerinin artış gösterdiği ileri sürülürken, fare zehri satışlarının da arttığı kaydedildi. Suyun bol olduğu tarım arazilerinin yoğunlukta bulunduğu Irmak Bucağı köylerinde, çiftçilerin farelerle etkin bir şekilde mücadele ettiklerini kaydeden Cihanyurdu Tarım İlacı Bayisi Tevfik Cihanyurdu, farelerle mücadele sırasında uygulanan yöntemlere ilişkin çiftçileri uyarırken, "Kırşehir'de pancar sökümünün yapıldığı bu dönemde, pancar işçileri tarafından tarlalarda ortaya çıkan yılanlar öldürülüyor. Bu çok yanlış. Çünkü, yılanlar tarla farelerini yiyerek besleniyor ve dolayısıyla yaban hayat dengeleniyor. Yılanlar öldürülünce de fareler çoğalıyor" dedi.

Çiftçilerin ve avcıların, yılanların yanı sıra tilkileri de öldürmemeleri gerektiğini vurgulayan Cihanyurdu, "Yine yaban hayatı içerisinde farelerin ortadan kaldırılmasında tilkilerin önemi büyük. Avcıların ve çiftçilerin tilkileri gördüklerinde zarar vermemeleri kendi menfaatlerine olacaktır. Doğa kendisini dengelerken, insanoğlu tekrar kendi eliyle bu doğayı bozuyor. Böylelikle istenmeyen ve zararlı hayvan türlerinin nüfusu artıyor. Fareyle mücadelede kesinlikle önceden tedbir alınmalı ve hem yılanlar hem de tilkiler öldürülmemeli. Şu anda farelerle mücadelenin tam sırası ve gerekli ilacın uygun bir şekilde kullanılması gerekiyor" dedi.

Farelerle erken mücadele edilmediği taktirde yavrulama döneminin başlayacağını kaydeden Cihanyurdu, "Şu anda farelerin yavrulama dönemi. Mücadele başlamaz ise farelerin sayısı daha da artacak ve çiftçilerin tarlasında mahsul kalmayacak. Bir diğer önemli konu da, çiftçilerin zehirleyerek öldürdükleri fareleri kesinlikle 3-4 gün sonra toplayıp toprağın altına yerleştirmesi gerekiyor. Aksi taktirde zehirli fareleri yiyen tilki ve yılanlar ölür" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2007 Cuma 12:12:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?