2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Kırşehir'de ishal salgını

KIRŞEHİR'de son iki günde yaklaşık 600 kişi, ishal, kusma, mide bulantısı şikayetleri nedeniyle hastaneye başvurdu.

Kırşehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Mehmet Yetkiner, “Şikayetlerin direkt besinle veya suyla ilgili olduğunu söyleyemeyiz” dedi. Sağlık Müdürlüğü de vakaların mevsim koşulları nedeniyle normal olduğunu bildirildi.

Kırşehir’de son günlerde ishal vakalarında görülen artış tedirginliğe neden oldu. Yaklaşık 600 kişinin hastaneye başvurması üzerine Devlet Hastanesi ve Sağlık Müdürlüğü açıklama yaptı.

Vakaların mevsim koşulları nedeniyle normal olduğunu belirten Sağlık Müdürlüğü, “Yaz aylarının gelmesi, sıcaklıkların 8-10 derece yükselmesi üzerine Kırşehir'de son iki gün içinde ishal vakalarında artış görüldü. Halkımız özellikle musluk sularını kaynatıp, soğuttuktan sonra içmeli” uyarısında bulundu.

Kırşehir Sağlık Müdürlüğü, ishal, kusma ve ateşi şikayetleri bulunanları mutlaka sağlık kuruluşlarına gitmesini önerirken alınması gereken önlemleri sıraladı. Sebze ve meyvelerin tüketilmeden sirkeli suda en az 20-25 dakika bekletilmesini öneren Sağlık Müdürlüğü, şu uyarılarda bulundu:

“Tuvalet temizliğine önem verilmeli. Tuvaletten sonra eller sabunlu bol suyla yıkanmalı. Toplu yaşanılan yerlerde kullanılan lavabo, kapı kolları, musluk başlarının düzenli olarak dezenfekte edilmesine dikkat edilmeli. Çöpler kapalı kutularda toplanmalı. Üzerinde sebze, meyve, et kesilen tahta, mutfak tezgahı deterjanlı su ile yıkanmalı. Tabaklar bol deterjanlı su ile yıkanmalı. Açıkta satılan gıdalar alınmamalı. Yiyecekler kapalı yerde ve buzdolabında saklanmalı. Yiyecekler hazırlanmaya ya da servis yapılmaya başlanmadan önce eller iyice yıkanmalı. Sebze ve meyveler tüketilmeden önce sirkeli suda en az 20- 25 dakika bekletildikten sonra iyice yıkanmalı. Sadece portakal, muz gibi soyulabilen meyveler yıkandıktan sonra çiğ tüketilmeli. Sütlerin pastörize edilerek iyice kaynatılarak tüketilmesine dikkat edilmeli. Et, balık ve sebzeler iyice pişirilmeli. Pişmiş gıdalar uzun süre bekletilmeden tüketilmeli.”

Kırşehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Mehmet Yetkiner de bu vakaların doğrudan su veya besinden kaynaklanmadığını söyledi. Bu gibi rahatsızlıkların neden olduğunu tam olarak anlamak için bütün tetkiklerin yapılması gerektiğini bildiren Op.Dr. Yetkiner, “Hastanemize son günlerde ishal ve değişik şikayetlerle nedeniyle başvuranlar oldu. Ancak, bunun direkt besin veya suyla ilgili olduğunu söyleyemeyiz. Mevsimsel özelliklerde, yaz döneminin başlangıcı, baharın son günlerinin olması nedeniyle beklenen durumlar olduğunu söyleyebiliriz. Belediye, Sağlık Müdürlüğü gerekli incelemeleri yapıp daha net bir bilgi verecek” diye konuştu.

Kırşehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr.Dr. Mehmet Yetkiner, ishal konusunda ellerin sık yıkanması gerektiğini bildirirken, “Patates püresi, yağsız makarna, pirinç pilavı, yağsız çorbalar, yoğurt, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte, yağsız peynir, şeftali, muz ve elma, ishalli durumlarda yiyebileceklerimiz arasındadır. Kaynatılmış su, ayran, asidi alınmış maden suyu, şekersiz çay, şekersiz elma kompostosu da içecek olarak tercih edilebilir. İshalde kaybedilen suyu geri kazanmak için, 1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya, 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat koyularak karıştırılır. 2 yaşından küçük çocuklara her tuvaletini yapışından sonra bir çay bardağı, iki yaşından büyüklere ise, bir su bardağı içirilmelidir” diye devam etti.

DHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 18:35:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?