1
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRŞEHİR

Kırşehir’de şehirleşme nereye gidiyor

Kırşehir’de gelmiş, geçmiş belediye yönetimlerinin altyapı eksiklerini gidermeden özellikle seçim dönemlerinde oy toplamak için plansız, programsız bir şekilde halka hizmet adına yaptıkları yol, su, kanalizasyon, çöp gibi birçok çalışmaları bir süre sonra sıkıntıları da beraberinde getiriyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamalar uzman, modern şehircilik adına köklü ve kalıcı hizmetlerin yapılmadığını dikkat çekerek, özellikle Kırşehir’de yaşanan su sıkıntısının yıllardır köklü bir şekilde çözüme kavuşturulmadığını, Kırşehir-Özbağ arasında bulunan ve Hakkı Göçen’in Belediye Başkanlığı döneminde İller Bankası’na ihale edilerek döşenen ana su ishale hattının miyadının dolması ve de Karayolları’nın tahliyeye zorlaması nedeniyle bu sorunun hala giderilmediğini kaydettiler.

Şehiriçi içme suyu ishale hattının Belediye’ye fazla maliyet getirilmeden en kısa sürede köklü bir çözümle yenilenmesi gerektiğini, aksi takdirde 1.5 yıl süreyle Kırşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Arif Ekici döneminde Özbağ Selafur mevkiinde açılan kuyularla bir nebze olsun giderilen su sorununun, 18 yıllık eskimiş ana su boru hattının bazı yerlerinde meydana gelen çürümeler ve kaçaklar nedeniyle çok büyük bir sıkıntıyı ve masrafı beraberinde getirebileceği uyarısında bulundular.

Hemen hemen bütün belediye başkanlarının özellikle Ankara Caddesi’nde yeni bir düzenlemeye gittiğini belirten çevreler, “Hemen hemen bütün belediye yönetimleri göreve gelir gelmez Ankara Caddesi’nde bazı düzenlemelere giderek bir önceki yapılan hizmeti söküp, yerine yenisini getirdi. Elbette çevre düzenlemesi modern bir şehrin gerektirdiği bir hizmet ancak bunu ek maliyetlerle değil yapılanı biraz daha geliştirmekle olmalı. Bir öncekini silbaştan yenilemek olmamalı ve Kırşehir’de sadece Ankara Caddesi yok. Kenar mahallelerde hala yolu, kanalizasyon altyapısı olmayan, çöp sorunu çözülmeyen onca mahalle varken, ille de Ankara Caddesi üzerinde durulmamalı” şeklinde konuştular.

Öncelikle göreve gelen belediye yönetimlerinin görev süreleri zarfında yapacakları kentsel hedeflerini belirleyerek bir program dahilinde, gerektiğinde kamuoyunun da görüşlerini alarak hizmet vermesi gerektiğine dikkat çeken çevreler, kanalizasyon döşeminde de mahallelerde arazinin seviyesine göre 2-2.5 metre derinliğe döşenmesi ve 30-40’lık olması gereken büzlerin 20’lik olarak 70-80 santimetre derinliğe döşenmesi ve bunun bir alışkanlık halinde yıllardır bu şekilde yapılması sonucu Kırşehir’in kanalizasyon sorununun bile çözüme kavuşturulmamış olmasının kentsel faaliyetler aşamasında büyük bir eksiklik olduğuna vurgu yaparak, “Şehirleşme adına altyapı hizmetlerini tam anlamıyla yapmadan bu yolların asfaltını yaparsanız ve sık sık yaşanan kanalizasyon ve su şebeke sorunuyla karşı karşıya kalırsanız yaptığınız yollar da bir süre sonra açıp kapamalarla yamalıklı bohçaya döner ve dönmektedir. Harcanan paralar da boşa gitmekte, ek masraflarla hizmet yenilenmektedir. Belediyecilik plan ve program dahilinde en az masrafla halka hizmet anlayışıyla yapılmalı. Yoksa vatandaştan alınan paraların çarçur edilmesiyle değil.Kalkınma isteniyorsa ve kalıcı hizmet verilecekse yıllardan beri alışılagelmiş bu gibi israfların önüne geçerek, önce altyapı sorunu çözümlenmeli, ondan sonra üstyapı çalışmalarına geçilmeli. Bu noktada AKP’li belediye yönetimine büyük görevler düşmektedir. Öncelikle önündeki 4.5 yılı kapsayan kentsel hedeflerini belirlemeli ve ona göre hizmetlerini sunmalı” dediler.

Bu aksaklıkların yanında olumlu hizmetlerin de yapıldığını belirten çevreler, Kırşehir’in kalkınması ve gelişmesi için öncelikle belediye yönetimlerinin kentsel hizmetler noktasında belli bir plan ve program dahilinde hareket etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Kırşehir’de şehirleşme adına daha kalıcı ve sorunsuz hizmet istiyoruz” dediler.

Yerel seçim sürecinde, meydanlarda sık sık “seçim bölgesinde yol, su, çöp, ekmek sorunlarını çözmeyenlerin belediye makamlarını işgal etmemeleri gerektiğine”dikkat çeken AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini de hatırlatan çevreler, kamusal hizmeti layıkıyla yapmayanların bulundukları mevkiyi işgal etmelerinin kamu vicdanını sızlatacağını belirterek,önümüzdeki 4.5 yılın kentsel hedeflerinin acilen açıklanmasını ve zamana oynanmaması gerektiğini de kaydettiler.
Ramazan Karalar
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2004 Pazar 23:13:21
Güncelleme :12 Kasım 2004 Cuma 16:28:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?