7
Mayıs
2024
Salı
KIRŞEHİR

Kırşehir'de süne alarmı

Kırşehir sınırları içerisinde bulunan 600 bin hektarlık araziler, süne böcekleri tarafından istila edildi. 

İl genelinde süne alarmı verilirken, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince ilk olarak Şeyh Edebali'nin doğum yeri olan İnanç köyünde süne ile mücadeleye başlandı. Süne mücadelesine Tarım İl Müdürü Ömer Şimşek, Ziraat Odası Başkanı Yusuf Ünlü, Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Erkan Özcan ve ilaçlama ekipleri ile çiftçiler katıldı. Kırşehir tarihinde ilk defa bu kadar büyük arazinin süne istilasına uğradığını belirten Tarım İl Müdürü Ömer Şimşek, çalışmalara hız verdiklerini vurgulayarak, "Sıcakların mevsim normallerin üzerinde olması ve bölgemizde kuraklık yaşanması nedeniyle geçen yıllara oranla bu yıl süne ile mücadeleye erken başladık. Çalışmalara özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun manevi kurucusu olan Şeyh Edebali'nin doğduğu köy olan İnanç köyünde başladık. Buranın bizim için ayrı bir önemi var" dedi. 

Kırşehir'in hububat üretiminde Anadolu'nun önde gelen illeri arasında olduğunu kaydeden Şimşek, "Yılda 1 milyon 300 bin ila 1.5 milyon dekar alanda hububat tarımı yapılmakta. Yaklaşık 350 ila 450 bin ton buğday rekoltemiz var. Buğdayımızın da en büyük sıkıntısı süne. Yıllarca süne ile mücadele ettik. Son 4 yıla kadar süne ile mücadelede uçak kullanılıyordu. Bu mücadele çiftçilerden bağımsız, teknik teşkilatımız ve bakanlığımızın tahsis ettiği uçaklarla yapılamaktaydı. Uçakla mücadele son buldu ve 4 yıldır yer aleti ile süne mücadelesi yapıyoruz. Geçen yıla göre ilimizde 3 katı Süne var. Onun için de bu sene mücadelemiz önemli.

Aynı zamanda ilimizde kuraklık yaşanıyor. Verimde düşüklük var. Düşük verimde süne popülasyonunun yüksek olması, mücadelenin önemini artırmakta. İlimizde ekili alanları harita üzerinde tespit ettik. Kırşehir genelinde toplam 550-600 bin hektar alanda ilaçlama yapılacak. Kesinlikle ilaçlama yapılmalı ve bu noktada ziraat odası başkanımızın ve valimizin büyük desteği var. Tarım İl Müdürlüğü olarak isteğimiz, süne ile mücadelede çiftçilerimizin duyarlı olması ve bize yardımcı olmalarıdır. Biz zaten aletlerimizi kendilerine vereceğiz. Süneli ne kadar alan çıkarsa çıksın ilaçlarını biz vereceğiz. İnşallah mücadelemiz başarılı olacak ve sezon sonunda bol ve bereketli bir hasat dönemi yaşayacağız " diye konuştu. 

Konuşmaların ardından süne ile mücadele çalışmalarına başlanırken, mücadelenin il genelinde aralıksız devam edeceği bildirildi.
iha
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2007 Pazar 15:57:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
volkan ülger IP: 85.104.215.xxx Tarih : 19.06.2007 16:40:03
süne kurugölköyündede var acaba süne bugdayın nekadarını etkiler ve hangi saatlerde görülür duyduguma göre bazı saatlerde görülmüyormuş etkiler