7
Mayıs
2024
Salı
KIRŞEHİR

Kırşehir'de 'tularemi' paniği!

KIRŞEHİR'DE TULAREMİ HASTALIĞI

Kırşehir'de 'tularemi' hastalığı şüphesiyle 4 kişinin tedavi altına alındığı bildirildi.

Halk dilinde 'tavşan', tıp biliminde ise 'tularemi' olarak bilinen hastalık Kırşehir'de görünmeye başladı.

Son bir ay içerisinde 'tularemi' hastalığı şüphesiyle 4 kişinin Kırşehir Devlet Hastanesi'ne başvurduğu öğrenilirken, hastalardan 2'sinin Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildiği , tedavisi yapılan hastaların durumunun iyiye gittiği bildirildi.

Kırşehir'de tedavisi yapılan diğer 2 hastada taburcu edilerek, evlerine gönderildi. Hastalığın çevre illerde görülmesinden sonra çalışmalara başlayan Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, yapılan araştırmalarda ve incelemelerde 2 vatandaşta tularemi hastalığına rastlayarak, gerekli müdahaleyi yaptı. Sağlık Müdürlüğünce, "Kırşehir'de ve hastanede Tularemi hastalığının salgını yoktur" açıklaması yapıldı.

TULAREMİ NEDİR

"Ön planda kemirgenlerde (tavşan, fare, sincap vb.) öldürücü nitelikte olan bu hastalığın etkeni Pasteurella Tularensis'tir. Hastalık hayvanlardan doğrudan temasla geçebildiği gibi sinek ve kenelerle de taşınabiliniyor. Kuluçka devresinin ortalama üç gün olduğu bilinen tularemi hastalığının belirtileri, birdenbire hızla yükselen ateş, şiddetli baş ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma ve ishalle ortaya çıkıyor. Süreci, Pasteurella Tularensis yeri saptanamayan genel mikroplanmalara neden olduğu gibi, deride, gözde, akciğerlerde ve sindirim yolunda da yerleşebiliyor. Dış tularemi de bulaşmanın başladığı yerler eller, gözler ve ağızdır. Buralarda önce küçük bir kabarcık oluşur, sonra ur şeklinde büyüyerek parçalanır. Bulaşma yeri nedeniyle bu bölgelerdeki lenf bezleri şişer ve ağrır. İç tularemi ise, akciğer tüberkülozu ya da bağırsak nezlesine benzeyen bir seyir izler. Böylece, vücuttaki tüm lenf bezleri şişip ağrıyabilir. Ateş durumu çok değişkendir. Çoğu kez kızamığa benzer deri döküntüleri ateşi izler. Tedavi edil­meyen hastalık 2-4 hafta sürer. En sık görülen yan etkisi lenf bezlerinin iltihaplanmasıdır. Tularemi Hastalığı Tedavisi, Ölüm oranı ilaç tedavisi nedeniyle oldukça düşüktür. İyileşme kimi zaman aylar sürebilir. Antibiyotikler aracılığıyla hastalığın tedavisinde büyük aşamalar sağlanmıştır. Lenf bezlerinin iltihaplı durumlarında cerrahi tedavi gerekebiliyor."

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, korunma yolları hakkında sağlık kuruluşlarıyla irtibata geçilmesi gerektiğini bildirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2010 Cuma 18:06:03
Güncelleme :16 Ocak 2010 Cumartesi 13:28:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?