2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Kırşehirli neyzenlerin sayısı artıyor

Türkü ve bozlağın başkenti olarak bilinen Kırşehir'de, bağlamanın yanı sıra ney'e olan ilgi her geçen gün artış gösteriyor.

Türk Halk Müziği'nin duayenlerinden Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Şemsi Yastıman ve Neşet Ertaş gibi türkü ve bozlak ustası yetiştiren Kırşehir'de, bağlamaya olan ilginin yanı sıra, son dönemlerde ney'e duyulan ilgi de gözlerden kaçmıyor.

Kırşehir'de aktif olarak 12 bin bağlama ustasının bulunduğu ileri sürülürken, müzik okullarında yetişen birçok öğrenci, üniversitelerin müzik bölümlerinde ve konservatuarlarda eğitimlerine devam ediyor.

Bağlamanın yanında son bir yıl içerisinde ney'e de ilgi duyan birçok öğrenci, özel müzik okullarına akın ederken, Mevlana'dan ve tasavvuftan etkilenen gençler, ney çalabilmek için büyük gayret gösteriyor. Öğrenciler, "Kırşehir'in bağlama diyarı olduğunu herkes bilir. Ancak, Kırşehir, Konya ve bu bölgede tasavvuf ehli evliyalar yetişmiş. Bunların arasında Yunus Emre ve Mevlana bizim için çok önemli. Onlar bizi etkiledi ve ney çalmak istiyoruz. Çünkü, ney sesi bize huzur veriyor" dedi.

Ney kurslarına ilginin yüksek olması müzik okullarını sevindirirken, Kırşehirli ney ustalarınca kamıştan hazırlanan neyler Antalya, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük illerde faaliyet gösteren müzik okullarına satılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 18:21:24
Güncelleme :3 Temmuz 2008 Perşembe 10:57:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?