2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Kırşehirliler Keme'ye hazırlanıyor

Kırşehir'de geçtiğimiz yıllarda bulunan ve Arapların büyük ilgi gösterdiği “Keme” bitkisinin, yağmur ve kar yağışının bolluğu sebebiyle bu yıl daha verimli olacağı bildirildi.

Kırşehir'in Akçaağıl Köyü yakınlarında bulunan Keme bitkisinin, son bir aydır etkili olan kar ve yağmur yağışları sebebiyle, daha verimli olacağı kaydedildi. Geçtiğimiz yıllarda birçok vatandaşın “Keme” bulabilmek akın ettiği Akçaağıl Köyünde, bu yıl daha fazla Keme bitkisi olacağı tahmin ediliyor.

Suriyeli aracılar vasıtasıyla Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gönderilen Keme bitkisi, geçen yıl kilosu 20 ila 50 YTL arasında alıcı bulduğu bildirildi. Keme bitkisinin bu yıl daha verimli olması sebebiyle fiyatının 40 ila 80 YTL arasında değişebileceği öğrenilirken, toprağın altından çıkarılan bitkinin özellikle tansiyon hastalığına iyi geldiği ayrıca, fındık enerjisine alternatif olduğu kaydedildi.

Keme bitkisini Araplara satışta aracı durumunda olan Doğan Aydın, geçen yıl Kırşehir genelinde yaklaşık 100 ton Keme bitkisi satıldığını belirterek, "Keme bitkisi İç Anadolu'da ve özellikle Kırşehir'de çok fazla. Başka yerlerde olmuyor. Geçen yıl 25 YTL'ye kadar sattık. Geçen yıl Keme satışından dolayı araba alanlar var ve sadece biz 12 ton Keme sattık. Kırşehir genelinde yaklaşık 100 ton Keme satışı yapıldı. Çoluk çocuk herkes bu işi yapıyor. Bir sezonda 10-12 bin YTL para kazanan var" dedi.

Keme bitkisi toplayarak tansiyon hastalığından kurtulduğunu öne süren Mustafa Yapan isimli vatandaşta, güz yağmurlarıyla Keme bitkisinin bu yıl bol olacağına dikkat çekerek, "Ekim, kasım ve eylül aylarında yağan yağmur ve son 2 haftadır etkili olan kar yağışı, keme bitkisinin daha verimli olmasını sağlayacak. Bu sene Kırşehir'de Keme patlaması yaşanacak. Akçaağıl Köyü yakınlarında çok fazla bulunuyor. İnsanlarımız ailece Keme arıyor. Geliri çok yüksek" şeklinde konuştu.

Keme bitkisi satışından dolayı 2007 yılında Kırşehir'e yaklaşık 5 milyon dolar para girdiği kaydedilirken, bu rakamın 2008'in Mart ve Nisan aylarında 200 ton olacağı ve gelirinin ise 10 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 14:11:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
pınar düğer IP: 81.213.154.xxx Tarih : 11.12.2012 13:14:01

endemik bitki olan kemenin yurtdışına ihracat edilmesinin desteklenmesi için gerekli yerlerden yardım bekliyoruz .