2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

KOSGEB destekleri açıklandı

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından sanayicilere verilecek desteklerin belli olduğu bildirildi. 

KOSGEB tarafından küçük ve orta ölçekli sanayicilere yönelik destekleme projesine ilişkin bilgiler veren Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Çopuroğlu, orta, yüksek ve ileri teknoloji sektörleri ile orta, düşük ve düşük teknoloji sektörlerinde büyüme eğiliminde olan ve rekabet gücü fazla 1000+1000 olmak üzere toplam 2000 adet KOBİ'nin yatırım amacıyla satın alacakları makine ve teçhizat için bankalar tarafından uygun koşullu kredilerle destekleneceğini söyleyerek, "Proje, üretimin ve istihdamın artırılması ile yeni teknolojik ürünler imal etmeye yönelik teknik kapasitelerinin artırılması amacıyla hazırlanmıştır. Bu program kapsamında KOBİ'ler hiçbir şekilde faiz ödemeyeceklerdir. Programın uygulanmasına yönelik olarak iki ana başlık altında olmak üzere 4 ayrı kredi faiz desteği modeli sunulmuştur. Bunlar orta, ileri ve ileri teknoloji sektörleridir" dedi. 

Kredilerin şartları ve vadelerine ilişkinde bilgiler veren Başkan Çopuroğlu, "Bu krediler, kredi üst limiti 600 bin YTL, vadesi ilk 6 ay ödemesiz, 6 ayda bir 3 eşit taksitle 18 ay vadeli olmaktadır. Kredi üst limiti 490 bin YTL, vadesi ilk 6 ayı ödemesiz, 6 ayda bir 4 eşit taksitte 24 ay vadeli olmaktadır. Bu krediye başvurma şartları arasında başvuruda bulunan KOBİ'lerin satın alacakları makine teçhizatı faaliyet konusunda kullanmaları şartı ile beraber, mevcut çalışanlarının istihdam sayısının korunarak ilave 3 yeni istihdam sağlanacaktır. Bunların en ikisi meslek lisesi, meslek yüksek okulu, üniversite mezunu veya doktora yapanlardan seçilecektir" dedi. 

Düşük ve düşük teknoloji sektörleri için de çeşitli kredi seçeneklerinin olduğunu kaydeden Başkan Çopuroğlu, "Birinci seçenek kredi üst limiti 300 bin YTL, vadesi ilk 6 ay ödemesiz, 6 ayda bir 3 eşit taksitte 18 ay vadeli olacaktır. İkinci seçenekte kredi üst limiti 245 bin YTL, vadesi ilk 6 ayı ödemesiz, 6 ayda bir 4 eşit taksitte 24 ay vadelidir. Bu kredinin şartı ise, başvuruda bulunacak KOBİ'lerin satın alacakları makine teçhizatı faaliyet konusunda kullanmaları şartı ile beraber mevcut çalışanlarının istihdam sayısı korunacak ve ilave 2 yeni istihdam sağlanacaktır. Bunlardan en az birisi meslek lisesi, meslek yüksek okulu, üniversite mezunu veya doktora yapanlardan seçilecektir" dedi. 

Kredilerle ilgili Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Ziraat Bankası, Alternatif Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası ile mutabakatın sağlandığını söyleyen Çopuroğlu, "Krediler bu bankalara ait şubelerce yürütülecektir. Başvuruların sırasına göre kaynağın yüzde 30'u kalkınmada öncelikli yörelere, yüzde 70'i normal ve gelişmiş yörelere kullandırılacaktır. Kredi garanti fonu da teminat yetersizliği olan KOBİ'lerin talepleri halinde ve mevzuat çerçevesinde değerlendirilerek yüzde 1 oranında bir komisyon ile teminatlandırma hizmeti verilecektir" dedi. 

'BAŞVURULAR WEB TABANLI YAPILACAK' 

1000+1000 uygulaması için KOBİ'lerin KOSGEB tarafından hazırlanan web tabanlı yazılım sistemine internet üzerinden vergi-TC kimlik numaraları ile sorgulama yaparak başvuru girişi yapacaklarını ifade eden Başkan Çopuroğlu, "Başvurular 1 Mayıs-31 Mayıs 2008 tarihleri arasında web üzerinde www.kosgeb.gov.tr ,http://www.kosgeb.gov.tr adresinde yer alan link üzerinden doğrudan KOSGEB'e yapılacak olup, başvuruların tamamlanmasının ardından sıralama çalışmaları başlayacaktır. Başvuru kabullerinin sona ereceği tarih ise KOSGEB tarafından sistemde duyurulacak ve bu tarihe kadar tüm başvurular yazılım sistemi tarafından kabul edilecektir. Başvuru kabullerinin sona ermesi ile protokolde belirlenen esaslar ile KOSGEB tarafından belirlenen kriterler dahilinde değerlendirilen başvurular sıralanacak ve kredi kullanacak olan 1000+1000 KOBİ belirlenecektir. Belirlenen KOBİ'ler mutabakat sağlanan banka şubelerinden herhangi birine müracaat ederek krediyi kullanabileceklerdir. Başvuruda bulunmak isteyen KOBİ'ler KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmamaları durumunda en yakın KOSGEB hizmet merkezlerine başvurarak kaydını gerçekleştirebilecektir. Sisteme giriş yapılırken KGF'den kefalet talep etmeleri halinde bu seçeneği dolduracaktır. Sistem başvuru yapan KOBİ'ye girdiği bilgileri içeren bir çıktı verecektir. Bu programdan faydalanacak KOBİ'lerin KOSGEB veri tabanında (KVT) kayıtlı olması stratejik yol haritası (SYH) doldurmuş ve KOSGEB tarafından kabul edilmiş olmaları gerekmektedir" dedi. 

Başvuru tarihince KVT'ye kayıtlı olmanın yeterli olacağını da vurgulayan Çopuroğlu, kredi başvurusunun kabul edilmesi aşamasına gelindiğinde SYH doldurma zorunluluğunun aranmayacağını ve programla ilgili daha ayrılı bilginin Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB merkezinden alınabileceğini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2008 Pazar 14:30:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?