4
Mayıs
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

Köy kadınlarından Kalkınma Kooperatifi

Kırşehir'in Çiçekdağı İlçesi'ne bağlı Büyükteflek Köyü'nde yaşayan 50 kadın, kalkınma kooperatifi kurdu.
 
Büyükteflek Köyü'nde geçen yıl kurulan 'Büyükteflek Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin' başkan ve üyelerinin tamamını bayanların oluşturduğu bildirilirken, köy kadınlarının kalkınma kooperatifini kurma amaçlarının eşlerine iş imkanı sağlamak olduğu ileri sürüldü.
50 kadının bir araya gelerek kurduğu kalkınma kooperatifi sayesinde, köyde yaşayan birçok erkek iş bulma imkanına sahip olurken; köy Muhtarı Duran Kaya, kadınların başarılı çalışması nedeniyle yeni dönemde muhtarlığa aday olacak kadınları köyün erkekleri olarak desteklemeye hazır olduklarını söyledi.
 
Çiçekdağı Kaymakamı Özlem Piltanoğlu ise, 80 haneli köyde 250 erkeğin bulunduğunu, buna karşılık 50 kadının erkeklerin yapamadığını yaparak kooperatif kurarak hem kendilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağladıklarını belirterek, "Büyükteflekli kadınlarımız çok güzel bir olaya imza attılar. Köyde erkekler kahvehanede otururken onlar kooperatif kurdular. Kurdukları kooperatif sayesinde hem evlerinin geçimini sağlarken işsiz eşlerine iş imkanı sağladılar. Çiftçilerimizin bu şekilde örgütlenmesi başarıyı da beraberinde getiriyor. Çiçekdağı Tarım İlçe Müdürlüğünün köyden kente göçü engellemek için başlattığı kooperatif kurma projesi, Büyükteflek Köyü kadınlarını harekete geçirdi. Köyde değişik tarım ürünlerinin tahlillerini yaptırarak alternatif ürün eken kooperatifçi kadınlar, bununla da yetinmeyip köydeki hayvan sayısını 900'den 3 bine çıkardı" dedi. 

Diğer yandan, kooperatif yönetimi tarafından üyelere kişi başına 50 koyun ve 1 koç verildiği öğrenilirken, kooperatifin 2005 yılından yılından bu güne kadar 550 bin YTL kredi kullandığı bildirildi. 

Kooperatifin kurulmasında en büyük desteği Kaymakam Özlem Piltanoğlu'nun verdiğini söyleyen köy kadınları, "Bu çalışmalarda en büyük destek ilçe kaymakamımızdan ve eşlerimizden geldi. Kendilerine teşekkür ediyor ve bu çalışmamızın tüm kadınlara örnek olmasını diliyoruz" dediler.
İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2006 Çarşamba 12:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sibel demirel kozbay IP: 84.61.248.xxx Tarih : 29.12.2006 14:59:45
Memleketimin kadinlarini bu cali§malarindan dolayi tebrik ediyorum... Gercekten Anadolu Kadini cok cali§kan, cesaretli, saygili, özverili, fedakar, ihlasli, her yönüyle takdir edilecek ki§ilerdir. Ben de bir Anadolu Kadiniyim ve bundan cok gurur duyuyorum.Erkeklere gelince onlar nasil gelmi§lerse öyle gitsinler......