6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Köylü fitre ve zekatlarla geçiniyor

Kırşehir'in Toklumen Beldesinde, üzüm ve balık üretiminin durması nedeniyle, köy halkının zor günler yaşadığı bildirildi.

Önceki yıllarda bir sezonda 100 bin ton üzüm üretimi gerçekleştiren Toklumen Beldesi halkının, kasabada bulunan su kanallarının ve motopomp cihazının bozulması nedeniyle 100 ton üzüm üretebildiği ileri sürüldü. Kasabada yaşanan sıkıntılara ilişkin bilgiler veren Belediye Başkanı İsmail Kalaycı, üzüm üretiminden dolayı daha önceki yıllarda devlete 1 milyon YTL vergi verdiklerini ancak, üretin düşmesi nedeniyle bu rakamın sadece 50 bin YTL'ye düştüğünü ifade ederek, "Kasabamızda yaşayan vatandaşlarımızın büyük çoğunlu geçimini üzüm ve balıkçılıkla sağlıyor. Üzüm bağlarını sulamada kullanılan su kanallarının kapanması ve su motopomp'unun çürümesi nedeniyle sulama ihtiyacı giderilemiyor. Motopomp, 1979 yılında alınmış ve ömrünü tamamlamış durumda. 6 yıldır bağlarımızı sulayamıyoruz ve verim alamıyoruz. Vatandaşta bağına bakmıyor. İşsizlik diz boyu. Ondan bundan alınan destekle geçiniyorlar. Sulama sisteminin acilen yapılması gerekiyor. Maliyeti 1.5 milyon YTL. Motopomp yapıldığı taktirde 4 bin dönüm bağımız tekrar sulanabilecek" dedi.

Üzüm bağları sulanırken ve verim alınırken yılda 100 bin ton üzüm ürettiklerini kaydeden Kalaycı, "Şu anda bu rakam sadece 100 ton civarında. Daha önce kooperatif kanalıyla şarap fabrikasına yılda yaklaşık 1 trilyon lira vergi veriyorduk. Ama şimdi 50 milyar lira bile vergi verilmiyor" dedi.

'ATIKLAR BALIKÇILIĞI BİTİRDİ'

Diğer yandan, balıkçılarında büyük sıkıntı içerisinde olduğunu kaydeden Başkan Kalaycı, "Kasaba halkımızın bir diğer kaynağı da balıkçılık. Ancak, Toklumen'den geçen baraja gereksiz su ürünü atılması ve suyun kirlenmesi nedeniyle balıklar öldü. Sularımız çok pis. Kırşehir ve Kayseri'den birçok fabrika, atıklarını Hirfanlı Barajına bırakıyor. Kırşehir'in tüm kanalizasyon ve atıkları Toklumen'e akıyor. Halkımız bu konuda perişan ve balık üretimi de durdu. Kadınlarımız balıkçı kocalarını akşama kadar barajın kenarında, 'Balık getirecek' diye bekliyor. Ama, balıkçılarımız elleri boş dönüyor" dedi.

Üzüm ve balık üretiminin durduğu Toklumen'de, halkın fitre ve sadakalarla geçindiğini ileri süren Başkan Kalaycı, su kanallarının yapımı için ilgililerden destek isterken, balık üretimi yaparak geçimini sağlayan 50 aileden sadece 5'inin balık tutarak geçimini sağlayabildiğini sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 16:13:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Cankaya Savas IP: 84.161.204.xxx Tarih : 7.12.2007 21:35:21

ALLAH Yar ve Yardimcimiz Olsun