7
Mayıs
2024
Salı
KIRŞEHİR

Kuraklık çiftçiyi olumsuz etkiledi

Kuraklığın etkili olduğu Kırşehir'de, damızlık sığır yetiştiren ve süt sığırcılığı yapan çiftçilerin, büyük sıkıntı yaşadığı bildirildi.

Yaşanan sıkıntıyla ilgili bilgiler veren Kırşehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Habib Soytek, son yılların en kurak yılını yaşadıklarını belirterek, "İçinde bulunduğumuz yüzyılın en kurak yılını yaşamaktayız. Bu kuraklık herkesi olduğu gibi en çok çiftçilerimizi etkilemiştir. Bu etkilenmeden dolayı yem bitkilerinden gerektiği gibi randıman alınamamış, bu da et ve süt üretiminin maliyetini artırmıştır. Süt fiyatları olması gereken yerde olmadığından, çitçilerimizin çok büyük maddi kaybı olmuştur. Ayrıca, nakit sıkıntısı ortaya çıkmıştır. Çitçilerimiz, bu sıkıntıyı aşabilmek için kredi kullanmak zorunda kalmaktadır" dedi.

Dünya piyasalarında çiğ süt fiyatının aşırı yükseldiğini de kaydeden Soytek, "Piyasadaki rakamlar her şeyi göstermektedir. Kuraklığın etkisi ve Çin'in dünya piyasalarından büyük miktarlarda süttozu talep etmesiyle bütün dünyada çiğ süt fiyatları yükselmeye başlamıştır. Avrupa'da 2006'nın Temmuz ayında 25.5 Avro Cent olan çiğ sütün litresi geçtiğimiz Temmuz ayında 47.8 Avro Cent'e yükseldi. Damızlık hayvan fiyatları da bin 700 Avro'dan 2000 Avro'nun üzerine çıkmıştır. Türkiye'de özellikle Kırşehir'de durum çok farklıdır. Çiğ süt fiyatları 2004 yılındaki seviyesini korumaktadır. Sütün litresi için üreticiye ödenen miktar 35-40 YKR civarında. 2007 yılının Ağustos ayında bu fiyat 50 YKR olmuştur. Bu fiyat dünya piyasalarının çok altında olduğu gibi Türkiye piyasalarının da altındadır. Üstelik üreticilerimiz açısından bıçak kemiğe dayanmış durumdadır. Geçen yıl 8 YKR olan samanın kilosu bu yıl 22 YKR'a, 18 YKR'lik Yonca ise 35 YKR'ye yükselmiştir. Süt yemi ise 32 YKR'den 55 YKR'a çıkmıştır. Ayrıca, kuraklıkla birlikte meralardan beklenen randımanın alınamaması üreticilerimizi çok zor durumda bırakmıştır. Bu sebeplerle üreticimizin girdi maliyetlerinde yüzde yüzlere yakın artışlar olurken, satmış olduğu sütün litresinde sadece yüzde 25 oranında artış olmuştur " dedi.

Üreticilere 2006 yılı desteklemelerinin bir kısmı ile 2007 yılının desteklemelerinin ödenmediğini de vurgulayan Başkan Soytek, "Bundan dolayı üreticilerimiz kendilerine göre tedbirler geliştirmeye başlamıştır. Bazıları 'Sattığım sütün parası ineğin yemini karşılamıyor' diye yemi büyük ölçüde kısmaktadır. Bu da süt üretimini iyice düşürmektedir. Bazı üreticilerimiz de desteklemelerin zamanında ödenmediği için maddi sıkıntıdan dolayı elindeki damızlık hayvanları kesime göndermek zorunda kalmıştır. Bu durum, hayvan başına süt verimini düşürmüş ve Kırşehir'de yeni yeni canlanmaya başlayan süt üretimini geriletmiştir. Şu an yürürlükte olan hayvancılık desteklemeleri, biz üreticilerin üretim girdi maliyetlerine destek olma noktasında çok büyük katkı sağlayarak, hayvancılık sektörünün başarılı olmasında ve hız kazanmasında önemli rol oynayacaktır " dedi.

Soytek, hayvancılık sektörünün gelişmeye başladığı bir dönemde buzağı, süt ve yem bitkileri desteğinin acilen gönderilmesi gerektiğini belirterek, destekle birlikte Kırşehir'de hayvancılık sektörünün önemli derecede rahatlayacağını ve damızlık sığır yetiştiriciliğinde yakalanan olumlu ivmenin artacağını söyledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2007 Çarşamba 14:23:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?