6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Kuraklık ekili tarlaları vurdu

Kırşehir'de ekili bulunan arpa, buğday ve ayçiçeği tarlalarının kuraklık nedeniyle büyük zarar gördüğü bildirildi.

Tarım İl Müdürü Ömer Şimşek, yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaşanan kuraklığın Kırşehir'de de etkili olduğunu kaydederek, bazı ürünlerde istenilen verimin alınamadığını söyledi.

Şimşek, özellikle buğday, arpa ve ayçiçeği üretiminde sıkıntı yaşandığını belirterek, "İlimiz genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle özellikle buğday, arpa, mercimek, nohut ve ayçiçeği gibi ürünlerde verim düşüklüğü yaşandı. Buna bağlı olarak besicilik sektörü zarar gördü. Bakanlığımız tarafından buğday, arpa gibi ürünleri eken ve verim alamayan üreticilere destek verildi. Ayçiçeği, mercimek ve nohut gibi kuru alanda ekili bulunan ürünlerde kuraklıktan nasibini aldı ve verim düşüklüğü yaşanıyor. Bu konuda da Tarım Bakanlığımızca bizden gerekli bilgi ve belgeler istendi. Kırşehir'de kuru alanda yapılan ürünlerle verim oranları hakkında gerekli bilgi ve belgeleri bakanlığımıza gönderdik. Hazırladığımız raporların sonucunu bekliyoruz" dedi.


Kırşehir genelinde silajlık mısır ekiminin en karlı üretim olduğunu vurgulayan Şimşek, "İlimiz genelinde toplam 5 bin 100 dekar alanda silajlık mısır ekimi gerçekleşti. Yakında hasadı yapılacak. Ağırlıklı olarak Körpınar ve Sıdıklı bölgesinde ekili bulunan silajlık mısırda verim son derece iyi. Geçen yıl da çok iyiydi ve üretici mısır üretimini artırdı. Özellikle besicilik yapan çiftçilerimiz için kuraklığın yaşandığı bu dönemde silajlık mısır son derece büyük önem arz ediyor. Besicilik yapan üreticilerimize silajlık mısır ekmelerini tavsiye ediyoruz. Hem fiyatı iyi hem de pancar ekemeyenler için alternatif bir ürün" diye konuştu.

Dane mısır üretiminin düştüğünü ifade eden Şimşek, "İl genelinde 3 bin 200 dekar alanda dane mısır ekimi yapıldı. Sıdıklı bölgesinde yoğun bir şekilde üretimi gerçekleşiyor. Geçen yıl fiyatı biraz düşüktü ama bu yıl primle birlikte karlı bir ürün oldu. Dane mısır hasadı Ekim ayında gerçekleşecek ve kuraklık bu ürüne zarar vermedi" şeklinde konuştu.

Ayçiçeği üretimi yapan üreticilerin kuraklıktan büyük oranda etkilendiğini kaydeden Şimşek, "Ayçiçeği üretimi yapan çiftçilerimiz, kuraklık nedeniyle son derece olumsuz etkilendi. Ayçiçeği tarlaları kurudu ve verim düştü. Yağlık ayçiçeği ekimi yapılan alanların il genelinde toplamı 47 bin dekar iken çerezlik ayçiçeği ekimi yapılan alanlar ise yaklaşık 36 bin dekar. Verim bu ürünlerde de kuraklık nedeniyle düşük. Buğday, arpa, fi ve korunga gibi ürün eken ancak zarar gören çiftçilere bakanlığımız destek verdi. Tarım Bakanlığı bizden ayçiçeği, nohut, mercimek gibi kuru alanlarda yetişen ürünlerin ekiliş alanlarını ve tahmini verimleri ile ürün kayıp oranlarını istedi. Biz de bu konuda gerekli belge ve bilgiyi hazırlayarak bakanlığımıza gönderdik. Sonucu büyük bir umutla bekliyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2007 Pazartesi 11:46:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?