7
Mayıs
2024
Salı
KIRŞEHİR

Kuş Cenneti'nin feryadı!

KUŞ CENNETİNİN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR

Seyfe Gölü için sıkı sık çalışmalar yapan Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, "Son iki yıldır, eski güzelliklerine kavuşma sinyalleri veren ve yapılan çeşitli etkinliklerle ne kadar önemli olduğu vurgulanan Seyfe Gölü Kuş Cennet'ni tekrar eski kötü günler mi bekliyor" diyerek gölün önemine dikkat çekiyor

Çetiner, Seyfe Gölünün, bünyesinde barındırdığı 187 çeşit kuş türü dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş çeşidi olan, Toy, Kerkenez, Turna ve Angıt gibi az bulunan ve flamingo gibi yoğunlukta olan kuşları ile özel bir yer olduğu hatırlattı.

Ömer Çetiner, Bu nedenle de birinci derece Sit Alanı, Tabiatı Koruma Alanı ve Ramsar Sözleşmesi gibi üç adet koruma sınıfına sahip Seyfe Gölü, "Ayrıca tarihi İpek Yolu üzerinde olması höyükleri ve endemik bitkileri ile ayrı bir değerdir. Çevrede yapılacak kuş gözlemi, biyolojik araştırma, foto safari ve doğa yürüyüşü gibi etkinlikler için tek adrestir" dedi.

Bu kadar güzelliğin yok olmaması için yörede sürekli çalıştıklarını ve Seyfe Gölünün tanıtımı için uğraştıklarını vurgulayan Çetiner, Gölün kurtarılması ve eski günlerine dönmemesi için yapılması gerekenleri anlattı.

Çetiner, ilk olarak, Seyfe Gölü havzasından alınan içme sularına alternatif bulunarak su alınmaması gerekliliğinden bahsederek, "Horla pınarındaki ve Malya pınarındaki derin kuyu pompaları ile alınan sular minimuma indirilmeli, sulama amaçlı açılan derin ve keson kuyuların kullanımı kontrollü ve eşit dağılımlı olmalı" şeklinde konuştu.

Gölü besleyen kanalların üzerindeki setlerin kaldırılması gerektiğini de söyleyen Çetiner, "Yörede uygulanan ÇATAK projesinde değişiklik yapılarak su kullanımının yüksek olduğu yerlerde teşvik arttırılmalı ve gönüllü caydırıcılık sağlanmalıdır. Bu etkenlere acilen çözüm bulunmalı ve Seyfe Gölü Yönetim Planı biran önce hayata geçirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Çevre ve Orman Bakanlığı ve İl Müdürlüğü olarak yörede yapılan çalışmalara destek ve kolaylık sağlanmakta olduğunu hatırlatan Çetiner, "Bir süre önce Bakan Veysi Eroğlu'na yaptığım ziyarette Seyfe gölünün durumu ve yapılması gerekenler konusunda bilgi arz ettim. Konuya sıcak bir ilgi ile yaklaştı. Kendisine teşekkür ediyor ve yapılacak işlerin hızlanmasını talep ediyorum" diyerek sözlerini sonlandırdı.

KUŞ CENNETİNİN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR
KUŞ CENNETİNİN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2010 Cumartesi 12:00:03
Güncelleme :14 Ağustos 2010 Cumartesi 13:28:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?