2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Kutlamaları Sanayi Bakanlığı üstlendi

Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı Kutlamaları'nın, Kültür Bakanlığınca alınan bir kararla Sanayi ve Ticaret Bakanlığına devredildiği bildirildi.

Kırşehir'de her yıl Ekim ayının ikinci haftası kutlanan Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı öncesinde, Ak Parti Kırşehir Milletvekilleri Mikail Arslan ve Abdullah Çalışkan'ın başkanlığında komisyon kuruldu. Komisyonda Valilik, Belediye, Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı ve Ahilik Araştırma Merkezi'nin yetkilileri yer alırken, kutlama programının belirlenmesi amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda istişare toplantısı yapıldı.

Toplantıya Ak Parti Kırşehir Milletvekilleri Mikail Arslan ve Abdullah Çalışkan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şanal Ömeroğlu, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, İl Genel Meclisi Başkanı Salih Çetinkaya, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Karagüllü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdür Vekili Halis Çelebi, Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Fatih Köksal, İl Kültür Müdürü Şükrü Efe, Belediye Özel Kalem Müdürü Ekrem Öztürk ile Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Adnan Yılmaz katıldı.

Toplantıda konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şanal Ömeroğlu, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle yapılan Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramının, alınan bir kararla bundan sonraki yıllarda Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca destekleneceğini belirterek, "Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan'ın talimatları doğrultusunda bu yıl ki Ahilik kutlamalarının Kırşehir'de coşkulu geçmesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Bu konuda bütçe sıkıntısı yok. Ancak, bizim Kırşehirli yöneticilerden isteğimiz iyi program ve format çıkarmalarıdır. Hazırlanacak program ile örnek bir kutlama yapmalıyız. Kutlamaların Türkiye dışına taşmasını ve hedefimize ulaşmayı hedeflemeliyiz. Bu konuda Sayın Bakanımızın çok net talimatı ve desteği var. Bu fırsatı kaçırmamalıyız" dedi.

Ömeroğlu'nun konuşmasının ardından konuşan Milletvekili Mikail Arslan, "Kutlamaların daha coşkulu geçmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanımız her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söyledi. Acilen iyi ve ilgi çekici bir program hazırlayarak gerekli çalışmayı ve hazırlığı yapmamız gerekiyor. Bunun için öncelikli olarak Kırşehir'de Valilik, Belediye, Esnaf Odaları ve Üniversitenin bütçesini ve programını oluşturup bize bildirmesi gerekiyor. Hazırlanacak programlar bizim yol haritamız olacak ve oturup ortak bir kutlama programı çıkaracağız" dedi.

Toplantıda konuşan Milletvekili Abdullah Çalışkan da, Ahiliğin bir marka olması için rutin kutlamanın dışına çıkıp ulusal ve uluslar arası boyutta kutlama programının çıkarılması gerektiğini belirterek, "Milletvekilleri olarak Sanayi Bakanımız Sayın Çağlayan ile görüştük. Kendisi bize istenilen oranda bütçe ayırıp destek verecek. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmeli ve Ahiliği Dünya markası yapmamız gerekiyor" dedi.

'KURUMLAR BÜTÇELERİNİ BELİRLEYECEK'

Yapılan konuşmaların ardından, kurumları temsil eden kişiler sırasıyla söz aldı. Esnaf Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, kutlamaların erken bir tarihe alınmasını isterken, Öztürk'e tüm katılımcılar destek verdi. Belediye Özel Kalem Müdürü Ekrem Öztürk, Kırşehir'de öncelikli olarak Ahilik bilincinin oluşturulması gerektiğini belirterek, kutlamamaların sivilleşmesini ve Ahilik Tanıtma Merkezi kurulmasını istedi.

Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Adnan Yılmaz da, kutlama programından önce Kırşehir'de alt yapının oluşması gerektiğini ve acilen Ahi Evran Külliyesinin ve çevre düzenlemesinin yapılması gerektiğini söyledi. 'Türkiye'de ne kadar Ahi zaviyesi varsa kayıt altına alınmalı' diyen Yılmaz, kutlamaların sivilleşmesini ve siyasi oluşumun dışına çıkılmasını gerektiğini söyledi. Yılmaz son olarak, kutlamaların başka illerde de yapılmasının iyi bir gelişme olduğunu ancak, Ahiliğin merkezini Kırşehir olduğu sözlerine ekledi.

Toplantıda söz alan 'Ahi Baba' Mustafa Karagüllü, 45 yıldır Ahiliğin içinde olduğunu söyleyerek, "Kırşehir'de Ahilik kutlamalarını ilk ben başlattım. Bugüne kadar 1000 akademisyen getirdik ve bilimsel çalışma yaptık. Kutlamaların daha coşkulu geçmesi için bundan sonra da bize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye hazırız" dedi.

Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Fatih Köksal, 4 yıldır Ahilik konusunda bilimsel çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, "Önümüzdeki dönemlerde ulusal ve uluslar arası bilim şöleni yapmayı hedefliyoruz. Liselerde Ahilikle ilgili konferanslar vermeyi planlıyoruz. Kırşehir'de acilen Ahilik Müzesi çalışması başlatılmalı. Benim elimde çok sayıda antika eser var ve kurulacak müzeye hediye etmeye hazırım, söz veriyorum" dedi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Şükrü Efe, şed kuşatma ekibinin tüm illerde gösteri yapmasının iyi bir tanıtım faaliyeti olacağını söyleyerek, Ahiliğin askeri yönünün de tanıtılması gerektiğini vurguladı. Toplantıda söz alan İl Genel Meclisi Başkanı Salih Çetinkaya, Ahi Ocakları Derneği'nin kurulabileceğini ve bu derneğin daha sonra federasyon ve konfederasyon olabileceğini belirterek, "Ahilikle ilgili tüm bilimsel kaynaklar Kırşehir'de toplanmalı. Ahilikle ilgili rutin toplantılar yapılmalı. Ahilik kutlamalarının daha coşkulu ve geniş kitlelere ulaşması için gerekli bütçe için Özel İdareden kaynak ayrılabilir. Ayrıca, Ahilik kutlamaları çerçevesinde fuarlar düzenlenebilir" dedi.

Toplantıda son alarak Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy söz alırken, Ahiliğin çok iyi bilinmediğinden yakınan Özsoy, "81 ilin esnaf birlikleri başkanlarının Kırşehir'e davet edilerek kutlamalara katılması ayrı bir renk katacaktır. Ahiliği iyi tanıtmamız ve bunu tüm illerin başkanları ile birlikte yapmamız gerekiyor" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kısa bir değerlendirme yapan Milletvekili Mikail Arslan, kutlama komitesinde yer alan kurum ve kuruluşların kendi programlarını ve bütçelerini bir hafta içinde netleştirmelerini istedi. Toplantı sonunda KESOB Başkanı Öztürk tarafından Müsteşar Yardımcısı Ömeroğlu'na onyx vazo hediye edilirken, 'Ahi Baba' Karagüllü tarafından da toplantıya katılanlara Ahi Helvası ve Dürümü ikram edildi.

.
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 16:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim yilmaz IP: 74.244.139.xxx Tarih : 28.05.2008 20:56:57

Cok guzel dusunulmus bir fikir. Daha inceleri cok sonuk gecen bir kutlamaydi ama artik daha iyi olacagina inaniyorum ve kirsehirlilere guveniyorum...