2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Maliye Bakanı Unakıtan Kırşehir'de

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Kırşehir'e geldi.

Kırşehir'e dün akşam saatlerinde gelen Bakan Unakıtan, geceyi şifalı kaplıca suyu ile ünlü Terme Kür Otel'de geçirdi.

Sabah saat 09:30'da ziyaretlerine başlayan Bakan Unakıtan, İlk ziyaretini Vali M. Lütfullah Bilgin'e gerçekleştirdi. Kırşehir ile ilgili brifing veren Vali Bilgin, Unakıtan'a ilin tarihi ve turistik özelliklerini içeren kitap, CD ve çeşitli hediyeler sundu.

Unakıtan, daha sonra Belediye Başkanı Halim Çakır'ı makamında ziyaret etti. Bakan Unakıtan, belediye ziyareti öncesinde 40 davul, 40 zurna ile karşılandı. Davul ustalarının gösterisi Bakan Unakıtan tarafından beğeni ile izlendi. Bu arada gösteri yapan davulculardan biri, az daha Unakıtan'a çarpıyordu.

Çakır ile görüşen Unakıtan, Belediye Başkanı'nın Kırşehir'in teşvik kapsamının uzatılması talebini olumlu değerlendirdi ve "Kırşehir'in teşvik süresi uzayacak. Bu konuda rahat olun" dedi. Belediye Başkanı Halim Çakır tarafından Bakan Unakıtan'a Kırşehir kilimi ve mermer vazo hediye edildi.

Valilik ve belediye ziyaretinin ardından Ticaret ve Sanayi Odası'na geçen Bakan Unakıtan, burada sanayicilere seslenerek Türkiye'nin ekonomik istikrar içerisinde olduğunu söyledi. Unakıtan, "Kırşehir'de zeki insanlar yetişiyor. Arka arkaya Anayasa Mahkemesi Başkanı yetiştiriyorsunuz, iftihar edin. Eskiden Türkiye içine kapalıydı. Rahmetli Özal geldi, yıktı attı ve bu zinciri kırdı. Ama halen 'Türkiye içine kapalı kalsın. Türkiye kimseyle münasebeti olmasın. Türkiye kendi yağıyla kavrulsun' diyenler var.
Ben onlara şaşıyorum. Hangi devirde yaşıyoruz? Avrupa Birliği'ne girelim mi, girmeyelim mi? Bunu düşünmek bile yanlış. Altı senedir Maliye Bakanlığı yapıyorum. O memleketlerin tüm hesapları devamlı benim önümden geçiyor. Türkiye'nin şu anda en büyük sıkıntısı faiz ödemesi. Türkiye her sene 40 milyar doları aşan faiz ödüyor. Biz bir sene bu faizleri ödemesek ya da faizleri düşürebilsek ve buradan 30 milyar dolar tasarrufumuz olsa, Türkiyemiz için neler yaparız. Türkiye'nin yatırım bütçesi 15 milyar dolardır. AB'nin faizleri düşük, bizdeki yüksek. 'AB'ye ne lüzum var?' diyen adam Türkiye'nin iyiliğini istemiyor demektir" dedi.

Altı yıldır Türkiye'nin mali disiplin ve bütçe yönünden iyi yönetildiğini söyleyen Bakan Unakıtan, "Türkiye altı yıldan beri o kadar mali disipline riayet ederek götürdü ki işlerini, o büyük açıklar veren bütçenin iki yakasını bir araya getirdi. Yapısal reform destekleri ile artık Türkiye büyük bütçe açıkları vermiyor. Bundan önce görmedi, bundan sonra da görmez inşallah. Ekonomik politikamızla ilgili uluslararası bütün enstitüler, IMF, Dünya Bankası ve diğerleri, 'Türkiye ne yaptıysa doğrudur' dedi.

Ama bizim bazı aklı evveller var. Ne yapsan kötü. Adam sabah kalkıyor ve 'Hükümet aleyhine bugün ne yazayım?' diyor. Ne yazarsan yaz. Sende o kötü niyet olduktan sonra. Ekonomiye bir bakıp, dünyanın ekonomisine bakıp ona göre bilimsel ve ekonomik açıdan değerlendirmedikten sonra hiç mühim değil. Şirketler batıyor, bankalar batıyor, borsa değişiyor. Çok şükür biz asgari şekilde bu sıkıntıyı atlatıyoruz. Neden ? Türk ekonomisi artık iç ve dış şoklara karşı çok daha kuvvetli hale geldi. Türk ekonomisi, geçmiş zamanlara göre kıyaslanmayacak derecede güçlendi. Bunu hiç kimse reddedemez. Hiç bir şeye bakmasınlar, bütçeye baksınlar" açıklamasını yaptı.

Bütçede kötü bir şey olmadığını söyleyen Unakıtan, "Geçen yıl, 'Bütçe şöyle kötü oldu, böyle kötü oldu' dediler. Hiç kötü olan bir şey yok. Aynı disiplin, aynı şekilde devam ediyor. İlla ki bu hükümeti kötüleyeceğim diye birtakım gerçekleri ters çevirmeye çalışıyorlar. Hükümeti kötüleyecek güya, her şeyi kötülüyor. Bu işin ilmine uymuyor. Bir ülkede faiz dışı fazla yavaş yavaş inmeye başlamışsa o ülkede iyi şeyler yapılıyordur. İlla mali disipline mi bakacaksın? Bak bakalım bütçeye, nasıl gidiyor? Evvel Allah taş gibi gidiyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Unakıtan, yaptığı açıklama sonrasında Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı üyelerden gelir vergisinde dereceye giren Adnan Aydın, Recep Bahçeci ve Nuri Bahçeci ile diğer üyelere plaketlerini verdi.

TSO ziyareti sonrasında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı'na giden Unakıtan, Ahi Baba kıyafetli bir esnaf tarafından karşılandı. Unakıtan'a Ahi helvası ikram edilirken, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk tarafından da kendisine durumu iyi olmayan esnafa para yardımı toplanması için hazırlanan Ahi Sandığı hediye edildi. Bakan Unakıtan'a ayrıca Vali Bilgin tarafından Ahi cübbesi ve kaftanı giydirildi.

Bu arada Öztürk, Bakan Unakıtan'dan kredi kartı nedeniyle sicili bozulan esnafın sicilinin affedilmesini istedi. Unakıtan da esnaf ve sanatkara ayrı bir önem verdiklerini sözlerine ekleyerek gerekli desteğin sunulacağını söyledi. Ziyaretin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, özellikle Anadolu esnafının senetlerinin protesto oranının artması konusunda ne tür tedbirlerin alınacağı yönündeki soruya, "Protesto olan senetler meselesine baktığınızda, ticari işlerin boyutu ve hacmini ele alacak olursak çok korkutucu bir şey yok. Geçenlerde bunlar yayınlandı. Onların da araştırılması lazım. Konjonktürel olarak bazı kesimlerde durgunluk yaşanıyor ama bunlar geçici. Anadolu'da korkulacak bir şey yok. Çünkü elimizde rakamlar var" yanıtını verdi.

 

.
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2008 Çarşamba 17:37:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?