2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Muharrem Ertaş türküleriyle anıldı

Bozlak ve türkülerin unutulmaz sesi Muharrem Ertaş, ölümünün 24. yıl dönümünde türkü ve bozlaklarıyla anıldı.

Kırşehir Federasyonu'nun desteği ile Kırşehir Folklor Eğitim Merkezi (KIFEM) tarafından, Kırşehir Halk Müziği'nin temel taşlarından olan Muharrem Ertaş'ın ölümünün 24. yılı anısına program düzenlendi.

Kültür Müdürlüğü salonunda düzenlenen programa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Belediye Başkanı Halim Çakır, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Ademoğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Gökgül, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan KIFEM Başkanı Hüseyin Cihangir, Kırşehir'de kültür ve sanata yeterli ilgi ve desteğin verilmediğini belirtti. Cihangir, "Gönül ister ki Kırşehir'de birtakım beklentiler olmaksızın kültürümüze sahip çıkılsın. Tamamen amatör bir ruhun heyecanıyla, fakat bilimsel yöntemler kullanarak, profesyonelce bir gayretle çalışan, Kırşehir'e ve Türk kültürüne samimiyetle gönül verenler desteklensin. Kültürümüzü asırlardır taşıyan saz ve söz ustalarına sahip çıkılsın, hizmeti ve emeği geçenler unutulmasın, gelenek ve göreneklerimiz yarınlara kalsın. Dolayısıyla milletimiz maddi ve manevi değerleriyle; dili, kültürü, folkloru ve sanatıyla ilelebet yaşasın. Biz, KIFEM olarak bu çabaya karınca kararınca katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Yaşadığımız yöredeki Türk halk kültürü ürünlerini derlemeye, unutulup gitmeden kayıt altına almaya, buna meraklı gençlere yardımcı olmaya çabalıyoruz. Kırşehir ve yöresinden dünyaya yayılan türkü ve bozlakları, ağıt ve deyişleri havalandırmaya; halk oyunlarımızın en hası halay ve oyunları yaşatmaya, gelenek ve görenekleri derleyip kayıt altına almaya, konserler ve gösteriler düzenlemeye, zaman zaman tiyatro mizansenleri içinde değerlerimizi sunmaya çalışıyoruz. Bütün amacımız, yüzyılların etkisiyle yok olan değerlerimize sahip çıkmak; buharlaşan bu kültür denizinden bir damla olsun kurtarabilmektir. Bu konuda elimizden geldiğince üzerimize düşen görevi yaptığımıza; daha iyilerini de yapacak güçte olduğumuza inanıyoruz" dedi.

Muharrem Ertaş'ı yad etmenin vefa borcu olduğunu söyleyen Cihangir, "Anadolu'nun yanık bağrından kopup gelen sevdaları, gurbet ve hasretlik duygularını, erkekçe kavgaları haykıran bozlakları havalandıran, ustalar ustası Muharrem Ertaş ustayı yad etmek, ona karşı ilimiz insanının vefa borcunu bu şekilde ödemek istedik. Elbette ona ve onun gibi olanlara bu şekilde tam anlamıyla vefa borcumuzu ödemiş sayılmayız. Ancak, bunu bir başlangıç sayarak; programımızda göreceğiniz eksikliklerimizi de hoşgörüyle karşılayacağınızı umuyorum. İnşallah ileride, kültürel değerlerimizi tanıtmaya ve bunları borçlu olduğumuz ilim ve sanat adamlarımızı anmaya yönelik, daha olgun çalışmalarla hazırlanmış programlarımızı zevkle izleme fırsatı bulursunuz” şeklinde konuştu.

Cihangir'in ardından 'Abdallar' ile ilgili araştırmalarıyla bilinen Prof. Dr. Tuncer Gülensoy ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Bayram Bilge Tokel tarafından birer konuşma yapıldı. Konuşmaların ardından da sırasıyla Türk Halk Müziği Sanatçısı Ahmet Tekkuş ve KIFEM üyesi yerel sanatçılardan Hasan Çakıcı, Fevzi Çekiç, İbrahim Ertem ve Kenan Çulha tarafından Muharrem Ertaş'ın türkü ve bozlakları seslendirildi. Muharrem Ertaş'ın hayatını anlatan belgeselinde tanıtıldığı programda, KIFEM tiyatro ekibi tarafından da Ertaş'ın hayatından kesitler sunuldu. Katılımın yüksek olduğu programda son olarak Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği Sanatçısı Nilgün Kızılcı tarafından birbirinden güzel türküler seslendirildi.

Yaklaşık 2 saat süren programın sonunda Belediye Başkanı Halim Çakır tarafından davetlilere çeşitli hediyeler verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 15:13:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?