2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Neşet Ertaş'ın hayatı kitap oldu

Türk Halk Müziği sanatçısı Neşet Ertaş ile akrabalarının hayatı, Araştırmacı-Yazar Adnan Yılmaz tarafından uzun bir çalışma dönemi sonrasında kitap haline getirildi.

Vali M. Lütfullah Bilgin ve Belediye Başkanı Halim Çakır'ın isteği üzerine 'Anadolu Abdalları' ile ilgili araştırma yapan Araştırmacı-Yazar Adnan Yılmaz, uzun bir çalışma süreci sonrasında topladığı bilgi ve belgeleri kitap haline getirmeyi başardı.

Aralarında Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Şemsi Yastıman gibi birçok ozan ve yakınlarının hayatını içeren araştırmanın sonucu olarak hazırlanan kitabın baskısına geçildiğini söyleyen Yılmaz, "Kırşehir, son derece zengin bir folklor ve müzik kültürüne sahip bir bölge. Anadolu'nun Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında özellikle 12. YY’da Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda çok ciddi katkı sağlayan Anadolu Türkmenlerinin ve Bektaşilerin katkısı büyüktür. Kırşehir, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran-ı Veli, Ahmedi Gülşehri, Şeyh Edebali'nin ve Yunus Emre'nin karargah tuttuğu bir yer. Adeta Anadolu'ya ışık Kırşehir'den tutulmuş. Türkmen'in olduğu her yerde onun kopuzu da var. O kopuz da Abdallardır" dedi.

Abdal kültürünün derinliklerinde çok büyük cevherlerin olduğunu kaydeden Yılmaz, "Abdal-Ozan Neşet Ertaş, ülkemizin ve Türk insanının tanığı önemli bir gelenek sürdürücüsüdür. Abdal geleneğinin derinliklerinde aslında çok büyük cevherler ve ulaşılmazlar var. Yaptığım araştırmada şunu gördüm ki, o düğünlerde gelenekten geleneğe, nesilden nesile çoğu kağıda geçmemiş yüzlerce ürünler var. Bu konu gerek folklor araştırmaları gerekse müzik otoriteleri tarafından kana kana içilecek bir kültür hazinesidir. Anadolu Abdalları’nı daha farklı boyutlarda ele alacak olursak, yüzyılların yaşamını ve bu yaşamın izdüşümlerini, boz davulun gümbürtüsünde, bağlamanın tellerinde ve kemanın inceliğinde bugünlere taşıyan ciddi bir ocaktır, Abdallık geleneği" dedi.

ABDALLAR, FIKRALARI İLE DE ÜNLÜ

Kırşehir Abdalları’nın fıkraları ile Karadeniz fıkralarına taş çıkardığını da sözlerine ekleyen Araştırmacı-Yazar Adnan Yılmaz, "Anadolu Abdalları, başkaca abdal guruplarından farklı olarak hikayecilik yönleri ile ünlüler. Gerçektende son derece kıvrak, hayatı bazen mizanselleştiren, bazen drama eden bazen de anlatırken güldüren fıkra ve hikayeler Kırşehir Abdalları’nda korkunç derecede mevcut. O bilinen klasikleşmiş Karadeniz Temel ve Dursun fıkralarının ötesinde fıkralar üretiyorlar" dedi.

Kırşehir Abdalları’nın türkü ve bozlak geleneğinde kendilerine önemli isimleri kaynak edindiklerini de kaydeden Yılmaz, "Kırşehir'de, Geycekli Aşık Hasan (Nebioğlu), Sulhanlılı Aşık Bektaş, Sıdıklı Ortaobalı Aşık Galip, Küçükkavaklı Sülük Hüseyin gibi destancı halk aşıkları, etraflarında olup biten önemli olaylara dair yazdıkları destanlarla adlarını duyurmuşlardır. Bu halk aşıklarının varlığından Kırşehir Abdalları sadece haberdar olmakla kalmamış, bu aşıkların çoğu şiirlerini çalıp çığırarak yaşatmışlardır. 'Bozlak' tarzı söyleyişte, Abdalların ayrı bir yeri vardır. Yüzyıllardır söylenen bu türkülerin bugünlere gelmesinde, Abdal sanatçılar önemli bir yere ve haklı bir gurura sahiptirler. Abdalların bozlak okumalarında, nesilden nesile bir aktarım vardır. Bu durum, böylesi engin bir kültürün büyük bir güvenle ve duyarlılıkla bugünlere taşınmasında Abdalların oynadıkları rolün aydınlanması açışından bir hayli önemlidir. Muharrem Ertaş ve oğlu Neşet Ertaş, Muharrem Usta'nın ustası Yusuf Usta (Deveci), Bulduk Usta, (Muharrem Ertaş'ın kardeşi) Çekiç Ali, Çekiç Ali'nin oğlu Aydın Çekiç, Bektaş Usta (Akdoğan), Bahri Altaş, Burhan Ertaş, Hacı Taşan, Keskinli Seyit Usta (Çevik), Zafer Ertaş ve Veli Ertem bozlak okuyan Abdal sanatçıların önde gelenleri olup büyük çoğunluğu da Kırşehirlidir" dedi.

Araştırmacı-Yazar Adnan Yılmaz, kitabın Kırşehir Belediyesi tarafından önümüzdeki günlerde bastırılacağını ve 18 Temmuz 2008 tarihinde Neşet Ertaş'ın da katılacağı panelde okuyucuya ulaştırılacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 13:14:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
EFSANE IP: 88.224.131.xxx Tarih : 11.01.2009 15:03:45

çok güzel olmuş gerçekten neşet ertaş'ta çok büyük bir sanatçı