1
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRŞEHİR

Özelleştirme mağdurlarına yeni iş imkanı

Kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan özelleştirme sonucu mağdur olan işçilerin, yapılan hukuki düzenlemelerin ardından Devlet Personel Başkanlığı kanalıyla belirlenecek kurumlarda geçici olarak işe yerleştirilebileceği bildirildi.

Petlas’ta çalışırken yapılan özelleştirme sonucu işsiz kalan kişilerin de, bu kapsamda işe yerleştirilmelerinin beklendiği kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, özelleştirme sonrası mağdur olan işçilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle mağduriyetlerinin giderildiğini belirterek, "Türkiye’de özelleştirmenin mutlaka yapılması gerekmektedir. Ancak, çalışan kesimi aç ve açıkta bırakmak prensibi yanlıştır. Bu itibarla, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’ın üstün gayretleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle mağdur olan işsizler hakkında, devlete fazla mali yük getirmeyecek, ama bunun yanında onları sosyal güvenceye kavuşturacak imkanları oluşturmak için bir model kurgulanmıştır" dedi.

"Geçici Personel İstihdamı"nın en uygun model olarak seçildiğini kaydeden Arslan, "Buna yönelik özelleştirmenin yapıldığı günden bugüne kadar 10 bin kişi olarak belirlenen işsiz kitleyle bundan sonra işsiz kalacak kişilerin istihdamına yönelik mevzuat çalışmalar özenle seçilmiştir. Özelleştirme nedeniyle işsiz kalan kişilerin kamu kurumlarında istihdamına yönelik devlet bütçesinden tahsis edilmiş ödenek bulunmadığından, 2004 yılı için yapılacak ödemelerin Özelleştirme Fonu’ndan karşılanması için Özelleştirme Kanunu’nda değişiklikler yapılmıştır" diye konuştu.

59. hükümetin yaptığı çalışmalar ve kendilerinin takibi sonucu Petlas mağdurlarının mağduriyetlerinin giderileceğini ifade eden milletvekili Arslan, özelleştirme sonrası işçilerin tekrar işe girebilmesi için ne gibi yol izleyecekleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Geçici personel uygulamasından, 01 Ocak 1992 yılından bu yana özelleştirilen kuruluşlarda çalışmaktayken iş akdi feshedilenler, bu tarihten 6 ay sonra iş akdi feshedilenler, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik hakkını elde edememiş kişiler ve sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kamu iktisadi teşebbüslerinde veya bağlı kuruluşlarda çalışırken iş akdi feshedilenler faydalanacaktır. Özelleştirme mağdurları, 20 Aralık 2004 tarihine kadar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kanalıyla Devlet Personel Başkanlığı’na intikal ettirileceklerdir. Devlet Personel Başkanlığı’nın uygun göreceği kurumlar, kendileri için ayrı ayrı Bakanlar Kurulu Kararı çıkaracak ve akabinde Devlet Personel Başkanlığı’nca bu kurumlara atama teklifleri yapılacaktır. Kamu kurumları atama yaptıktan sonra ilgiliye tebliğ edilecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 21:00:49
Güncelleme :26 Ocak 2005 Çarşamba 14:30:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?