1
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRŞEHİR

Şed Kuşatma ekibi görücüye çıkıyor.

Ahilik kültüründe kalfalıktan ustalığa geçişi sembolize eden ve Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı etkinliklerinde önemli bir yer tutan geleneksel “Şed Kuşatma” töreninde ülke genelinde birçok ilde değişik kutlamalarda da Anadolu Ahiliği’nin ve için tanıtılması amacıyla düzenlenmesi için girişimler başlatılacak.


Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada 13. yüzyılda Kırşehir’de yaşayan Ahi Evran’ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla 40 yıldır bayram olarak, 17 yıldan bu yana da hafta niteliğinde uluslararası boyut kazanan ve bu yıl 11-17 Ekim tarihleri arasında kutladığımız Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı kutlamaları kapsamında Kırşehir Valiliği ve Gazi Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi’nce bu yıl ilki düzenlenen “Ahi Evran-ı Veli ve Ahilik Araştırmaları Sempozyumu’na katılan yüzün üzerindeki bilim adamı ve araştırmacının bir çoğunun “Şed Kuşatma” törenini diğer illerde bu kadar düzenli ve tam yapıldığını görmediklerini ifade ederek, törenin kendi illerinde de yapılması talebinde bulunduklarını belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü H. Temel Çiloğlu, bu talep doğrultusunda da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı ile görüşerek, “Şed Kuşatma” ekibini ülke genelinde diğer illerde de değişik kutlama ve festivallere katılması amacıyla girişimde bulunacaklarına belirterek şunları kaydetti:


“Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Ahilik kutlamalarımızı bitirdik. Bir hafta süreyle yaptığımız etkinliklerimiz geçen yıllara oranla kurumlar arası yaptığımız geniş kapsamlı iş birliği noktasında çok güzel bir sonuca ulaştı. Bu yıl etkinliklerimize katılım da çok fazla oldu. Bu anlamda herkese teşekkür ediyorum. Esnaflar arasında yaptığımız onxy taşı tasarım yarışmasına çok yoğun katılım oldu. Üniversitemizde yaptığımız sempozyum da amacına ulaştı ve gelen öğretim üyelerimizin bir çoğu Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzü de ziyaret ettiler ve onların dikkatini çeken bir şey olmuş. Şed Kuşatmayı doğru dürüst görmemişler. Yani 23 ilde daha Ahilik kutlaması yapılıyor ama ısrarla bunu kendi illerinde de yapılması için çalışma yapılması konusunda bize talepte bulundular. Biz de bu konuyu Esnaf Odalarımızla birlikte görüşeceğiz. İlla Ahilik Haftası kutlamasında değil, diğer illerin başka etkinliklerde de bu Şed Kuşatmanın, çok güzel bir geleneğin oralarda da yapılmasını sağlamaya
çalışacağız”
Ramazan Karalar
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2004 Salı 15:38:31
Güncelleme :21 Aralık 2004 Salı 17:21:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?