4
Mayıs
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

Seyfe yemini!

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Çevre Topluluğu üyelerinden Hülya Çeşmeci, Seyfe Sulak Alanı'nın sorunlarına dikkat çekmek amacıyla 40 bin kilometre yol kat ettiklerini belirterek, çözüm önerilerini yöre halkı ve yerel yöneticilerle paylaştıklarını söyledi.

Kırşehir'in Mucur ilçesinde bulunan Seyfe gölü, dünyada çok az sayıda bulunan sulak alanlardan ve nesli tükenmekte olan kuşların barınağı olarak biliniyor. Uluslararası kuruluşlara göre Seyfe Gölü, 24 saatte 25 bin kuşun barınağı olması sebebi ile birinci derece SİT alanı kabul ediliyor. Çanakkale 18 Mart Çevre Topluluğu üyesi gençler, Seyfe Gölü üzerinde el ele vererek başarı için yemin etti.

Seyfe Gölü ve çevresindeki çalışmalarını yerinde inceleyen çevre topluluğu üyesi Hülya Çeşmeci ve Cocacola Temsilcisi Ulaş Tol, ardından Kırşehir'in tarihi mekanlarını da gezme fırsatı buldular.

Çevre topluluğu üyesi Hülya Çeşmeci, Türkiye'deki sulak alanları incemeleri kapsamında Seyfe Gölü'nün dikkatlerini çektiklerini ve araştırmalarını bu yönde derinleştirdiklerini kaydetti. Araştırmaları sonucu Seyfe'nin birçok problemi göründüğüne değinen Çeşmeci, "Bu sorunları yerinde görmek amacıyla ilk ziyaretimizi yapmak üzere yola çıktık. Araştırma sonuçlarımızla Çanakkale'ye döndüğümüzde, artık düşündüğümüz, 'Seyfe için ne yapabiliriz', oldu. 'Seyfe Kurak Alanı, Göl Oluyor' projesini hayata geçirdik ve Cocacola'nın 'Hayata Artı' programına başvurduk. Projemiz bir süre revize edildikten sonra hayata geçirildi.

Yereldeki derneklerle ve yöre halkı ile beraber somut adımlar atmayı ve çözüm önerileri bulmaya çalışıyoruz. Yaptıklarımızın en önemlisi de Çalıştayımızdı. Seyfe ile ilgili herkesi bir araya getirip, somut sonuçlar aldık. Son etkinliğimiz 'Kova Kova Su' ile de göl çevresinde yaşayan halkın gölün sorunlarına karşı dikkatlerini çekmeye çalıştık. Ama bir gölü kurtarmak, uzun soluklu bir süreç, bu
bizim ilk adımımızdı. Fitili ateşlemeliydik, bu sene bunu yaptığımızı düşünüyoruz. Bir sonraki sene de bu süreci daha da hızlandırıp, göl için gerçek çözümler ve somut adım atmak hedefindeyiz. Seyfe Gölü ve çevresindeki bir çok araştırmalarımız sırasında ortalama 40 bin kilometrelik yol kat etmişiz" dedi.

Projeyi destekleyen Cocacola Temsilcisi Ulaş Tol ise projenin özgünlüğüne dikkat çekerek, ''Bu tür projelerde dışarıdan bir grup gelerek, oradaki sorunlara ve insanlara bir şeylerin yanlış olduğunu göstermeye çalışırlar'' diye konuştu.

Bu durumun zaman zaman tepki aldığını ifade eden Tol, "Çünkü benimsenmeleri zordur. Bu grup dışarıdan gelmesine rağmen çok kısa bir zamanda esas sorunun sahiplerini projeye katmayı başardılar, birlikte çalıştılar, çözüm arayışlarını birlikte zorladılar. Çevre halkına ve sorunun gerçek sahiplerine Seyfe'nin bir mesele olduğunu kabul ettirdiler. Harekete geçen kesimlerin sayısı hızla artmaktadır. Biz de önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmaları takdir ediyoruz. Sorumluların, çözüm için atılacak adımlarda yer almasını sağlamayı ve artık dışarıdan bir grup tarafından değil de bizzat bu gölün gerçek sahiplerinin Seyfe'yi korumayı başarmasını sağlayacaklarını düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

Kırşehir'deki görüşmelerinden sonra merkezdeki tarihi yerleri gezen ikili daha sonra şehirden ayrıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2009 Pazar 11:38:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatihkaya IP: 78.160.225.xxx Tarih : 10.08.2009 19:22:03

canım göl gitmiş yemin etsen ne olacak geç kalınmış uğraşıdan ibaret il yönetimi ilçe yönetimi mülki amirler uğraşmamış canım ünili arkadaşlarım ne yapsın