3
Mayıs
2024
Cuma
KIRŞEHİR

Sicil affı sevinçle karşılandı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın sicil affının yanı sıra çek, kredi ve kredi kartlarıyla ilgili düzenleme yaptıklarını söylemesi, Kırşehir'de sanayici ve esnaf tarafından memnuniyetle karşılandı.

Karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmaması hakkında yasa tasarısı, rekabetin korunması hakkındaki yasada değişiklik öngören yasa tasarısı ile markaların korunması hakkında KHK'de değişiklik öngören yasa tasarısının, TBMM'de görüşülmeye başlanması, Kırşehir esnaf ve sanatkarını mutlu etti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Çopuroğlu, yasanın esnaf, sanatkar ve sanayici lehine sonuçlanması ile birlikte ekonominin nefes alacağını söyledi. Çopuroğlu, "Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'ın sicil affı girişimi ve hazırlanan yasa tasarı, sanayicinin yüzünü güldürdü. Ekonomik krizin hat safhaya ulaştığı bir dönemde, farklı adlar altında esnafa verilen uzun vadeli ve de faizsiz krediler dahi esnafımızı bu kadar memnun etmemişti. Çünkü, küçük miktarda da olsa kredi kartını zamanında yatıramadığı için bankaların şartlı baktığı esnafımız, sicil affı ile birlikte tekrar kredi çekebilme imkanı bulacak. Esnaf ve sanayiciye yönelik destek kredilerinden birçok esnaf sicil durumu nedeniyle yararlanamıyor ve istenilen amaca ulaşılamıyordu. Sicil affının TBMM'ye gelmesi sektöre moral verdi ve esnafımız büyük bir ümitle yasanın onaylanmasını bekliyor" dedi.

Başkan Çopuroğlu, borçların yeniden yapılandırılarak affın çıkarılması ile esnaf ve sanatkarın nefes alacağını da kaydederek, "Ekonomik sıkıntı içerisinde olan esnafımız, borcunu zamanında ödeyemediği için Merkez Bankası'nın kara listesine giriyor ve bu kayıtlar kredilendirme ve çek hesabı açma işlemlerinde, kredi talebinde bulunan kişi ve kurumların daha önceki çek, senet ve kredi kartı ödeme kabiliyetlerine ilişkin bir karine teşkil ediyordu. Söz konusu borçların, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce veya yasanın yürürlüğü girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde ödenmesi veya alacaklı kuruluşlarca yeniden yapılandırılması halinde, borcun tamamının ödenmesinin ardından Merkez Bankası'nda tutulan kayıtların silineceğine ilişkin yasa teklifi, bizleri mutlu etti. Tasarının yasalaşması halinde çok sayıdaki KOBİ, esnaf ve sanatkarın önü açılacak, yeni kredilendirme imkanlarına kavuşacaktır'' dedi.

Başkan Çopuroğlu, tasarının hazırlanmasında emeği geçen Bakan Çağlayan'a teşekkür ederken, tasarının şimdiden esnaf, sanatkar ve sanayiciye hayırlı olmasını diledi.

'KÖTÜ GÜNDE BANKALAR DİRSEK GÖSTERİYOR'

Tasarı ile ilgili bir açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik (KESOB) Başkanı Bahamettin Öztürk ise, bankaların esnafa zor günde destek olmadığını kaydederek, "Küresel krizin etkilerinden dolayı iş yapamaz hale gelen ve bu nedenle çek, senet ve kredi kartı borcunu ödeyemeyen esnaf ve sanatkarların, sicili bozulduğundan ve isimleri bankaların kara listesinde yer aldığından, banka kredilerinden ve KOSGEB'in desteklerinden yararlanamamaktadırlar. İyi gününde türlü krediler vermeye çalıştığı esnafa, ufak bir kriz ortamında dirsek gösteren bazı bankalar; keyfi uygulamaları nedeniyle daha evvel çıkarılan sicil affı kanununu da uygulamamış esnafı yalnız bırakmıştır. Sicili bozuk olan esnafın bu aftan mutlaka yararlanması gerekiyor. Çünkü, bundan sonra sicil affı ile ilgili başka bir düzenleme yapılmayacağı ve af çıkmayacağı göz önüne alınmalı. Esnafımızın bankalara olan çek, senet ve kredi borçlarını düzenli bir şekilde takip etmesini ve kredi kartlarını dikkatli kullanmalarını istiyoruz" dedi.

Başkan Öztürk, esnaf ve sanatkara vermiş olduğu ve devamlı artan destekleri için Bakan Çağlayan'a teşekkür ederken, tasarının Kırşehir esnafına hayırlı olmasını diledi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 13:00:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?