2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Soğuk havanın panzehiri pekmez

Kırşehir'de etkili olan soğuk hava nedeniyle, vatandaşlar vücudun direncini artıran pekmeze hücum etti.

Pazar yerinde kilosu 10 ila 15 YTL arasında satışa sunulan pekmeze yoğun ilgi olurken, köylü kadınların yapıp sattığı pekmez, temizliği ve doğallığı nedeniyle adeta kapışılıyor.

Pekmezin, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olduğunu söylen Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Doğangün, "Pekmez, özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir. Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir" dedi.

Üzüm pekmezinin vücuttaki kanı artırdığını ve enerji verdiğini söyleyen Doğangün, "Pekmez aynı zamanda iştah açar. Hamilelikte ve bebek gelişiminde çok faydalıdır. Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir. Damar sertliğine iyi gelir. Kan dolaşımını rahatlatır" dedi.

Üzüm pekmezinin yanında dut pekmezinin de ülser hastalığına iyi geldiğini kaydeden Dr. Doğangün, "Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar. Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir. Sporcular için bir enerji deposudur. Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur. Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir. Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 21:35:43
Güncelleme :22 Aralık 2008 Pazartesi 21:38:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?