2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Tarihi köprü eski ihtişamına kavuştu

Anadolu Selçukluları Döneminde II. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından yaptırılan Kesikköprü, yapılan restorasyon sonrasında tekrar eski ihtişamına kavuştu.

1248 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından Kızılırmak üzerine yapılan tarihi kesikköprü, bölgede faaliyet gösteren kum ocaklarının bilinçsiz kum alması nedeniyle yıkılmıştı. 3 ayağı yıkılan köprünün tekrar inşa edilmesi için Ak Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan tarafından başlatılan çalışma sonuç verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar sonucunda, 400 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde ki köprünün yıkılan 3 ayağı tekrar restore edildi. Yıkılan ayakların yanı sıra köprünün tamamında restorasyon ve bakım çalışması da yapılırken, köprünün tekrar eski ihtişamına kavuşması Kırşehirlileri sevindirdi. Bölgede yaşayan halk, kum ocaklarına yönelik gerekli tedbirlerin alınmasını isterken, bazı ocakların Kızılırmak üzerinde bilinçsiz kum almaya devam etmeleri tepkilere neden oluyor.

Kesik köprü köyünde, Kızılırmak üzerinde Kırşehir ile Konya'yı birbirine bağlamak için yapılan köprü, Türk mimarisinin önemli eserleri arasında yer alıyor. 400 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 13 gözlü olan köprünün daha öncede 1616, 1849, 1925 yıllarında onarım gördüğü kaydedildi.

 

.
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2008 Perşembe 14:45:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ersan bayhan IP: 194.54.39.xxx Tarih : 13.04.2008 17:39:56

Değerli vekilemede ve belediye başkanımada yazdım, tarihi ipek yolu üzerinde bulunan köprün sorunu bakımsızlık değil. bin yıldır ayakta duran köprü neden son 10-15 yıldır sürekli yıkılıyor. bir düşünmek lazım. inşaatlara kum satmak için sürekli oyulan kesikköprü pek yakında tekrar yıkılacaktır. Tarihimiz yanında canım adacıklarda sürekli yok edilyor. Çevrilen pis oyun ve dolapları çocuklar dahi biliyor artık. Sayın bakanım size yalvariyorum kurtarın artık doğamızı ne şartla olursa olsun şu kum ocaklarına izin vermeyin. Çirkin oyunları bozun artık...