2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Tarihi mezar taşları kitap oldu

Kırşehir Belediyesi'nin desteği ile kentte bulunan tarihi mezar taşları, uzun süren araştırmalar sonucunda 'Mezardaki Hayatlar' adıyla kitap haline getirildi.

Araştırmacı Mehmet Göktürk tarafından uzun yıllar önce başlatılan ve 2008 yılı sonunda tamamlanan mezar taşları araştırmalarında elde edilen bulgular kitap haline getirildi.

Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır'ın büyük destek verdiğiyle araştırmalar sonunda hazırlanan 'Mezardaki Hayatlar' adlı kitap, birçok kesimden büyük ilgi gördü.

Araştırmacı Mehmet Göktürk, Türk kültüründe mezar ve mezar yapılarının her zaman ön plana çıktığını belirterek, "Tarihte Türkler, hakimiyet kurdukları topraklarda çok sayıda anıtsal mezar yapıları inşa etmişlerdir. Yalnızca sultanlar için değil toplumun dini ve sosyal önderleri için de anıtsal türbeler yapılmıştır. Bu çalışmamızda, Kırşehir mezar taşlarının bir bölümü gün yüzüne çıkarılarak ileri ölçülere varan kültür ve sanat potansiyelinin daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır. Kırşehir mezar taşları üzerinde yapılan araştırmalar sırasında Afyon, Konya, Akşehir, Aksaray, Kayseri, Sivas, Bitlis ve Ahlat bölgelerinde bulunan mezar taşları incelendi ve karşılaştırmalar yapıldı. Araştırmalar sonucunda yine Orta Asya Türk kültür ve sanat geleneğinden başka Uygur, Gazne, İlhanlı, Hint, Büyük Selçuklu, Kuzey Afrika hatta İslami ve Türk olmayan kültür ve sanatlarla olan etkileşimler ortaya çıktı" dedi.

Araştırmalarında kendisine destek verenlere de teşekkür eden Göktürk, kitabın oluşturulmasında maddi katkısını esirgemeyen Belediye Başkanı Halim Çakır'a da şükranlarını sundu.

Kitabın baskısını üstlenen Belediye Başkanı Halim Çakır ise, Kırşehir mezarlıklarının ve mezar taşlarının, 15. yüzyıl başlarında birer tatbiki okul durumunda olduğunu kaydederek, "Türk tarihinde, Kırşehir tarihinde önemli rol oynamış değerli şahsiyetlerin kurdukları zaviyeler, onlara ait türbeler civarında kurulmuş mezarlıklar var. Mezarlıklardaki atlı, aslanlı figürleri; Anadolu'yu yurt tutma mücadelesi içindeki ecdadımıza, yaşayanlara bu büyük ve zorlu hikayeyi anlatırdı. Özellikle Türk mezar taşlarında kültür ve sanatımızın önemli ve geniş yansımalarını buluruz. Bu anlamda, hazırlanan kitapta Kırşehir tarihi, kültürü ve sosyal yapısı ön palana çıkıyor. Kırşehir tarihine ilişkin mezar taşları ile bağlantılar kuruldu ve objektif değerlendirmelerle harmanlanan bulgular okuyucu ile buluştu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Kırşehir Belediyesi'nin kültür-tarih yayınları arasında 7. sırayı alan kitap, Kırşehir Belediyesi Yunus Emre Kütüphanesi'nde sergileniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 18:03:00
Güncelleme :16 Aralık 2008 Salı 18:05:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih çelik IP: 85.105.9.xxx Tarih : 17.12.2008 15:56:00

BÜYÜKSÜN HALİM BAŞKANIM.. BU HİZMETİNİ KENDİNİ SOSYAL DEMOKRAT DİYE TANITANLAR BİLE YAPAMADI.. KIRŞEHİRİ DÜNYAYA TANITAN BÜYÜK BAŞKANIMIZ SAYIN HALİM ÇAKIR A TEŞEKKÜRLER..