2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Toklumen'de üzüm üretimi arttı

K ırşehir'in Toklumen beldesinde üzüm üretiminin artış gösterdiği ve üzüm bağları sayısının arttığı kaydedildi.

Toklumen Belediye Başkanı İsmail Kalaycı, Toklumen'de geçen yıllarda kuraklık nedeniyle üzüm üretiminin düşük olduğunu, bu yıl yağışların iyi olması nedeniyle üzüm bağlarının kurumadığını söyledi.

Kalaycı, "Geçen yıl üzüm bağları aşırı sıcaklar nedeniyle kurumuş ve üzüm üretimi istenilen oranda gerçekleşmemişti. Bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle üzüm bağları tekrar yeşerdi ve üzüm üretimi arttı. Üzümü ile ünlü Toklumen'de, belde halkının yüzde 80'lik kısmı bağcılık yaparak geçimini sağlıyor" dedi.

2007 yılında üzüm üretiminden dolayı devlete sadece 50 bin YTL vergi ödediklerini ancak, bu rakamın bu yıl artacağını ifade eden Başkan Kalaycı, "Beldemizde yaşayan vatandaşlarımızın büyük çoğunlu geçimini üzüm ve balıkçılıkla sağlıyor. Üzüm bağlarını sulamada kullanılan su kanallarının kapanması ve su motopompunun çürümesi nedeniyle sulama ihtiyacı giderilemiyordu. 6 yıldır bağlarımızı sulayamıyor ve verim alamıyorduk. Bu yıl verim yüksek ve üreticinin yüzü gülmeye başladı. Üretimin iyi olması ile vatandaşta bağına ve bahçesine önem vermeye başladı. Üretici geçen yıllarda adeta bağına küsmüştü. Şu anda 4 bin dönüm bağda üzüm hasadı yapılıyor" dedi.

Üzüm bağlarından yılda 100 bin ton üzüm elde edildiğini söyleyen Kalaycı, bu yıl devlete 500 bin YTL vergi ödemeyi hedeflediklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 17:20:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?