4
Mayıs
2024
Cumartesi
KIRŞEHİR

TÜBİTAK projesi heyecanı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nin, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri kapsamında Kırşehir Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi ile ortaklaşa hazırladığı "Cacabey Gökbilim Kampı Projesi" 28 Eylül 2009'da başlıyor.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Proje destekleri kapsamında 2009 yılında toplam 27 adet projenin desteklenmesine karar verilmiş ve "4004-Doğa Eğitimleri ve Bilim Okulları Programı" desteklerinden birisine Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü'nden Doç. Dr. Mustafa Kurt, "Cacabey Gökbilim Kampı" isimli proje ile hak kazandı.

Bilim sanat merkezlerinden seçilecek öğrenci ve öğretmenlere yönelik olan Cacabey Gökbilim Kampı Projesi'nin yürütücülüğünü Ahi Evran Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mustafa Kurt yapıyor. Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fitnat Köseoğlu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. A. Rüstem Aslan ise proje danışmanlığını yapıyor. Projede Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sacit Özdemir, Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi'nden fizik öğretmeni Raşit Umucu, Türksat A.Ş. Dünya Uzay Haftası Türkiye Koordinatörü Adnan Çelik ise uzman olarak görev yapacak.

2009 yılının Dünya Astronomi Yılı olması nedeniyle kampın uzay ve gökbilim etkinliklerinde odaklanması ve Türkiye'nin farklı illerinden yaklaşık 80 öğrenci ile 40 öğretmenin katılması bekleniyor. Ahi Evran Üniversitesi ve Kırşehir Yusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi, bu proje çerçevesinde çeşitli etkinlikler ve seminerler gerçekleştirecek.

Bilindiği gibi 13. yüzyıl Selçuklu Devleti döneminde Anadolu'da yaşamış Cacabey, gökbilimine duyduğu ilgiden dolayı Kırşehir'de, o günün şartlarına göre oldukça modern ve büyük bir gökbilim medresesi inşa ettirmiş ve medrese dönemin önemli bir gökbilim merkezi olmuş, yıllarca gökbilim çalışmalarına öncülük etmiştir. Kamp sürecinde öğrencilerin kaynaşmaları için Kapadokya bölgesi, Kaman'da bulunan Japon bahçesi ve Hirfanlı Barajı'na geziler düzenlenecek
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2009 Cumartesi 15:27:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?