1
Mayıs
2024
Çarşamba
KIRŞEHİR

Türkşeker'de 16.1 trilyonluk yolsuzluk

TBMM KİT Komisyonu, Türkşeker’in Kırşehir Fabrikası’nda 16.1 trilyonluk bugünkü parayla 40 trilyona denk gelen yolsuzluğu ortaya çıkardı.


Kırşehir Şeker Fabrikası’nın yapımı sırasında müteahhide 16.1 trilyon lira fazla ödeme yapıldığı belirlendi. TBMM KİT Komisyonu, konu hakkında Başbakanlık ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müfettişlerince soruşturma açılmasını istedi. Fazla ödeme bugünkü rakamlarla 40 trilyon liraya denk geliyor.

TBMM KİT Komisyonu’na sunulan bilgiye göre, TÜRKŞEKER Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın Kırşehir Şeker Fabrikası’nın inşaat işleri ile ilgili yaptığı inceleme sonucunda, toprak çamur havuzları ünitesinin tamamen granit-kaya olması gereken zemininin sadece yüzde 50’sinin çok sert kaya olduğu ve TÜRKŞEKER’in 2 trilyon 57 milyar 14 milyon lira zarara uğratıldığı belirlendi.


Müfettiş raporunda, 2001 yılında, ödenek olmamasına karşın, OBA İnşaat firmasına 12 trilyon 817.3 milyar lira ödeme yapıldığı, bu konudaki şikayetlerin dönemin TÜRKŞEKER Genel Müdürü tarafından dikkate alınmadığı kaydedildi.


16.1 TRİLYON LİRALIK ZARAR İÇİN UYARI VE KINAMA CEZASI

Konuya ilişkin inceleme dosyası ve müfettiş raporu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na gönderilirken, bakanlık müfettişlerince düzenlenen teftiş raporunda, çamur havuzu ile ilgili 2.1 trilyon liralık zararın zemin klas tutanaklarını düzenleyen personel ve müteahhitten tahsil edilmesi yönünde dava açılması, bu amaçla suç duyurusunda bulunulması istendi. TÜRKŞEKER, bu amaçla ilgili şahıslar aleyhine dava açtı.

Bakanlık müfettişlerinin raporunda ayrıca, ödeneksiz harcama konusunda sorumluluğu bulunanlar hakkında “uyarma cezası” talep edilirken, düzenlenen ön hazırlık raporu nedeniyle zamanın genel müdürü ve genel müdür yardımcısına “kınama cezası “ verildiği kaydedildi.


BİLİRKİŞİ HEYETİNİN TESPİTLERİ


Bilirkişi heyetinin inceleme ve değerlendirmeleri sonucunda, “müteahhide toplam olarak 16 trilyon 128.6 milyar lira fazla ödeme yapıldığı, müteahhide verilen bazı ilave işlerle ilgili proje ve keşif özetlerinin bulunmadığı, ana fabrika, kazan dairesi, türbin dairesi, ikinci şeker ambarı çatı ve dış cephe kaplamaları daha pahalı imalatlarla değiştirilerek ilave maliyet getirildiği” belirtildi.


ZAMAN AŞIMI SÜRESİ 23 AĞUSTOS 2005’TE DOLUYOR

TBMM KİT Komisyonu’nda TÜRKŞEKER’in 2002 yılı hesapları görüşülürken bilgi veren Genel Müdür Mehmet Azmi Aksu, söz konusu paranın ilgililerden tahsil edilebilmesi açısından zaman aşımı süresinin 23 Ağustos 2005’te dolacağına işaret etti.
aa
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 13:49:55
Güncelleme :8 Aralık 2004 Çarşamba 13:50:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?