2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

Türkü ve Bozlak ustaları geri dönüyor

Türkü ve bozlakların yanı sıra davul, zurna ve keman ustası olarak bilinen Kırşehirli müzisyenlerin, çalışmak için gittikleri İzmir'den tekrar Kırşehir'e dönmeye başladılar.

Kırşehir'de düğün sezonunun kapanması ile birlikte ekim ve kasım aylarında İzmir'e göç eden türkü ve bozlak ustaları, baharın gelmesi ile birlikte tekrar Kırşehir'e dönüşe geçti.

Kırşehir'de gerçekleşen düğün ve eğlencelerde davul, zurna çalıp geçimini sağlayan Kırşehir ustaları, yaklaşık 4 ay çalışıp kazandıkları paranın bitmesi ve kışın düğünlerin sona ermesi ile İzmir'e göç etmeleri ile biliniyorlar. Aralarında Türk Halk Müziği'nin güçlü sesi Neşet Ertaş'ın akrabalarının da bulunduğu Kırşehirli müzik ustaları, İzmir'den gelerek tekrar "Ustalar Mahallesi" olarak bilinen Bağbaşı Mahallesi'nde bulunan evlerine yerleşmeye başladı.

Türkü ustalarının ileri gelenleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kırşehir Ustalar Müzik Topluluğu'nda devlet memuru olarak görev yaparken, yaklaşık 15 kişiden oluşan kadrolu müzisyenler, resmi tören ve kutlamalarda görev alarak türkü söylüyorlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kadrolu müzisyenlerin dışındaki müzisyenlerde, yine bakanlık bünyesinde kadrolu müzisyen olmak için davul, zurna, keman ve bağlama çalma maharetlerinin geliştiriyorlar.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 18:45:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?