3
Mayıs
2024
Cuma
KIRŞEHİR

Üniversitede hedef 20 bin öğrenci

Kırşehir'de 2006 yılında kurulan Ahi Evran Üniversitesi'nde yeni açılan bölümler ve programlarla hem öğrenci sayısının artması hem de önemli bilimsel çalışmaların yapılması hedefleniyor.

Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman, 17 Mayıs 2007 tarihinden sonra üniversitenin kuruluş ve geliştirme çalışmalarına engel oluşturan mekan yetersizliği ve parçalı yerleşimden kaynaklanan güçlüklerin giderilmesi amacıyla tüm birimleri içine alabilecek yeni bir yerleşke oluşturmaya yönelik çalışmalara hemen başladıklarını söyledi.

Rektör Salman, yoğun çalışmalar sonucunda Nisan 2008'de Bağbaşı mevkiinde bulunan yaklaşık bin 900 dönümlük arazi üzerine 'Bağbaşı Yerleşkesi' adıyla üniversitenin yeni yerleşke alanını oluşturmaya başladıklarını belirterek, "Üniversitemizin akademik personel sayısı 1961'den 2007 yılına kadar sadece 174 iken, son iki yılda bu sayı 348'e ulaşmıştır. Bu akademik personelden 230'u öğretim üyesi yani profesör, doçent ve yardımcı doçent iken, 118'i öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisidir. Yine Mayıs 2007 tarihi itibariyle tüm birimlerdeki toplam idari personel sayısı 97 iken, yeni atamalarla bu sayı 163'e çıkarılmıştır. Şu an üniversitemiz bünyesinde Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Kırşehir Meslek Yüksekokulu, Kaman Meslek Yüksekokulu, Mucur Meslek Yüksekokulu, Çiçekdağı Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü olmak üzere 16 akademik birim bulunmaktadır" dedi.

Üniversitenin kurulmasından sonra birim ve program sayısında artış olduğunu söyleyen Salman, "Üniversite kurulduğunda 16 birimin 8'i eğitim öğretime açıktı. Açık olan 8 birimde 38 program bulunmaktaydı. Son iki yılda ise 59 yeni program ilave edilerek, toplam program sayısı 97'ye çıkarılmıştır. Açılma izni alınan 59 yeni bölüm ve programın 9'u yüksek lisans, 8'i lisans ve 23'ü ön lisans olmak üzere 40 programa 2008-2009 eğitim öğretim yılında ilk kez öğrenci alınmış; izni alınan 19 programa ise fiziki imkanlar doğrultusunda ileriki yıllarda öğrenci alınacaktır. Üniversitemiz kurulduğunda 2 bin 100 olan öğrenci kontenjanı, 2008-2009 eğitim öğretim yılında ilk kez öğrenci alınan birimlerle birlikte 3 bin 583'e çıkarılmıştır. Böylece, öğrenci kontenjanında yüzde 70,6'lık bir artış sağlanmıştır. Bugün üniversitemizde 90'ı lisansüstü olmak üzere toplam 8 bin 800 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Bu sayı 2012'de 12 bin öğrenciye, fiziki imkanlar oluşturulması durumunda açık olan tüm programlara öğrenci alınmasıyla bu sayı 15 bin öğrenciye ulaşabilecektir " dedi.

“GELECEĞİN ÜNİVERSİTESİ HAZIRLANIYOR”

Üniversitenin yeni yerleşkesinin imar plan tadilatı, parselasyon işlemleri, yerleşim planı ve 16 yıllık gelişim planının tamamlandığını kaydeden Rektör Salman, "Yerleşkemizin yaklaşık 500 dönümlük alanını örten 300 bin metreküplük çöp kaldırılmış ve alan inşaat yapımına uygun hale getirilmiştir. Fen Edebiyat Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, kapalı spor salonu projelerinin yapımı tamamlanmış, ihaleleri yapılmış ve inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Birinci etap altyapı uygulama projeleri tamamlanma aşamasına gelmiş ve ihale hazırlığına başlanmıştır. Bütün bunlara ek olarak açılması planlanan yeni fakülteler arasında Mühendislik Fakültesi, Ticari Bilimler Fakültesi, Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar Tasarımı ve Mimarlık Fakültesi, İletişim Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Hukuk Fakültesi bulunmaktadır. Yüksekokullar ise Yabancı Diller Yüksekokulu, Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu. Enstitüler; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsüdür. Diğer yandan, üzerinde hassasiyetle durduğumuz merkezler arasında Kırşehir Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Jeotermal Enerji ve Termal Turizm Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kırşehir Yöresi Halk Kültürünü Araştırma Merkezi, Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Hidrobiyoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunmaktadır. Belirtilen birimlerin açılması gerçekleştirildiğinde toplam öğrenci sayısı 20 bin'e, akademik personel sayısı 800'e ve idari personel sayısının da 400'e ulaşması hedeflenmektedir " dedi.

“BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ ÖNEMSENİYOR”

Diğer yandan, kurulmuş ya da kurulacak fakülte ve yüksekokullarla tüm birimleri içine alan ve dershaneleri, laboratuarları, kütüphaneleri, sosyal ve spor tesisleriyle modern merkezi bir yerleşkenin oluşumu neticesinde üniversitenin Türkiye'nin cazibe merkezi olacağını kaydeden Salman, "Üniversitemizin neden bir cazibe merkezi olacağını birkaç örnekle burada açıklamak istiyorum. Ziraat Fakültesi bünyesinde açılan Biyoteknoloji Bölümü Türkiye'de sadece üniversitemizde bulunmaktadır. Bu bölümün işlevsel hale gelmesi ile ülkemizin İsrail gibi ülkelere genleri değiştirilmiş ve geliştirilmiş tohum bağımlılığının azalacağı düşünülmektedir. Kurulan ve fiziki imkan oluşturulduğunda çeşitli bölümlerine öğrenci alabilecek izinler alınmış olan Tıp Fakültesi ile bazı alanlarda Orta Anadolu'nun tıp alanında cazibe merkezi olması planlanmaktadır. Bu bakımdan ilimizde kurulacak 300 yataklı devlet hastanesinin üniversitemize devredilmesiyle fakültemiz hem öğrenci alabilecek, hem de birçok doktor öğretim üyesinin ilimize gelmesini ve halkımıza sağlık hizmeti vermesini sağlayacaktır. Böylece hastalarımızın Ankara ve Kayseri çilesi son bulacaktır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalarla Termal Turizm ve Rehabilitasyon bakımından ilimiz yine bir cazibe merkezi haline gelebilecektir. Çünkü bu alan ülke insanlarımızın ihtiyacı olan ve fazla gelişmemiş bir alandır. Bu bakımdan Sağlık Bakanlığı bu çalışmaları teşvik etmekte ve desteklemektedir. Kırşehir, Ahiliğin merkezidir. Bu bakımdan meslek yüksekokullarımızda ahilikle ilgili bilgiler oluşturulabilir, tartışılabilir ve buradan Türkiye'ye yayılabilir. Bu çalışmalar yine ilimizi kültürel bakımdan cazibe merkezi yapabilir. Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Japon işbirliğinin geliştirilmesi ile arkeoloji konusunda ilimiz dünyanın merkezi olabilir. Üniversite buna öncülük edecek yapıya sahiptir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2009 Salı 18:30:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?