6
Mayıs
2024
Pazertesi
KIRŞEHİR

Üzüm ve balık üretimi sona erdi

Kırşehir'de, sulama sorunu bulunan köylerdeki üzüm bağlarının tamamının kuruduğu öne sürüldü.


Kırşehir'in Toklumen beldesinde yaşanan su sıkıntısı, üzüm bağlarının kurumasına neden olurken, her sene 5 ton üzüm üretimi gerçekleşen beldede bu sene 500 kilogram ile 1 ton arasında üzüm yetiştirilebildi. Üzüm bağları kuruyan çiftçi Mehmet Karaca, Toklumen halkının geçim kaynaklarının kuruduğunu belirterek, "Üzümü ve balığı ile ünlü Toklumen kasabası, üretim düşüklüğü nedeniyle zor günler yaşıyor. Beldemizde bulunan sulama pompaları ve motorları çürümeye terk edildi. Sulama Kooperatifi tarafından yıllar önce alınan pompalar şu anda çalışamaz halde. Bunun sebebi de elektrik borcunun yüksek olması. Daha önce 2 bin 500 YTL olan elektrik borcu şimdi 5 bin YTL civarında. Bu para ödenmediği için pompalar çalışmıyor ve çürüdü. Pompalar çalışmayınca da barajdan su çekemedik ve üzüm bağlarımızı sulayamadık. Bağlarımız kurudu" iddiasında bulundu.


Her sene yaklaşık 5 ton üzüm üretip şarap fabrikalarına verdiklerini ancak bu yıl üretimin olmadığını vurgulayan Karaca, "Benim 5 dönüm bağım vardı ve susuzluk nedeniyle kurudu. Kendi imkanlarımla tekrar başka bir bölgeye 8 dönüm daha bağ yapıyorum. Toklumen halkı yılda 5 ton üzüm üretiyor ve satıp vergisini veriyordu. Şarap üretiminden dolayı devletimize her yıl yaklaşık 4 milyon YTL vergi veriyorduk. Şimdi bu rakam tamamen ortadan kalktı. Toklumen halkı her türlü tarım ürününü ekerdi. Susuzluk nedeniyle ekim yok ve mahsul alınmıyor. Bağlarımızın yüzde 80'i kurudu. Devletimizin bize de sahip çıkmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

 
Kızılırmak üzerinde bulunan Toklumen kasabasında balıkçılığın da tarih karıştığını kaydeden Karaca, "Kızılırmak üzerinde bulunan fabrikalar, atıklarını baraja bırakıyor. Sudan çıkan mahsul yenemez hale geldi. Tarım ürünlerini de yemeye korkuyoruz çünkü atıklar zehirli ve korkutucu boyutta" iddiasında bulunarak yörenin kalkınması için acilen harekete geçilmesi gerektiğini, aksi takdirde çok geç kalınacağını söyledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2007 Çarşamba 16:57:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?