2
Mayıs
2024
Perşembe
KIRŞEHİR

'Verimliliği Artırma Projesi' imza töreni

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde Kırşehir'de uygulanacak 'Verimliliği Artırma Projesi'nin tanıtım ve protokol imza töreni gerçekleşti.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleşen tanıtım ve protokol imza törenine; Vali M. Lütfullah Bilgin, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Emrullah Çuhadar, Belediye Başkan Yardımcısı Berat Bıçakçı, Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Ademoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Çağlayan, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selahattin Salman, Milli Prodüktivite Merkezi Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Ünal, Emniyet Müdürü Osman Öztürk, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Çopuroğlu, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk ile çok sayıda daire müdürü ve işadamı katıldı. Toplantıda ilk olarak MPM Genel Sekreter Yardımcısı Nurettin Peşkircioğlu tarafından 'Kırşehir'de Verimliliği Artırma Projesi' ile ilgili bilgi verildi.

Daha sonra konuşan Kırşehir TSO Başkanı Çopuroğlu, son dönemde doğalgaza yapılan zammın ardından kaynakları verimli kullanmanın önemine değindi. Çopuroğlu, "Toplam maliyeti 1.5 milyar YTL olan bu projenin Kırşehir'e çok şey kazandıracağı muhakkaktır. Özellikle son dönemde başta doğalgaz olmak üzere enerjiye gelen zamların ardından, kurum ve firma yetkilileri enerjiyi daha verimli ve tasarruflu kullanmanın yolunu arayacaktır. Resmi kurumlar da sayfalarla yapılan işleri en aza indirecek. İşte bunlar Verimliliği Artırma Projesi içerisinde yer alan kazanımlar olacak. Bu projenin Kırşehir'de hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Toplantıda konuşan MPM Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Ünal ise doğalgaza yapılan zamları değerlendirerek, "Doğalgaz üretiminde elektriğin payı yüzde 44. Siz burada hangi tedbirleri alırsanız alın. Ümidinizi kırmak istemiyorum ama Ankara'da, İstanbul'da vatandaşa mikrofon tutuyorlar. Doğalgaz, zamma rağmen kömür, elektrik ve LPG oranından daha düşüktür. Derdimiz bu değil. Derdimiz sanayi. Doğalgaz elektrik üretiminde bu kadar pay aldığı sürece sanayide üretimin en büyük girdisi elektriktir. Siz üretimde hammaddede tasarrufu, ucuzluğu baştan sağlamazsanız, bu acımasız ortamda ayakta kalmanız çok zordur. Verimlilik için önce ülke kaynaklarını kullanmada, ülke yönetiminde tercihlerinizi doğru koymazsanız, sonra aradığınız tedbirler pansuman tedbirler olur" dedi.

Türkiye'de 90'lı yılların başında yapılan uzun süreli doğalgaz anlaşmalarının sıkıntı oluşturduğunu savunan Ünal, "90'lı yılların başında yapılan uzun süreli doğalgaz anlaşmalarında 'Almazsan da öde' anlayışı ile ne yazık ki elektrik ve doğalgaz üretimi yapan ülkelerde görülmeyen oranlarda maliyetler ortaya çıktı. Türkiye şu anda tamamını ithal ettiği ve petrol fiyatları ile bağlantılı bir formül ile satın aldığı doğalgazın yüzde 65'ini elektrik üretiminde kullanıyor. Dudaklarınız uçuklasın. Bu,
Türkiye'de ürettiğiniz elektriğin yüzde 44'üne tekabül ediyor. Burada ülkenin çıkarı önemli. Ülke çıkarlarına rağmen santralleri yapma uğruna ne yazık ki Türkiye bugün doğalgazda bağımlı hale gelmiştir. Kime karşı bağımlı? Ne yazık ki ne zaman ne olacağı belli olmayan, 93 ruhunun her zaman canlandığı bir ekibe ve ülkeye bağımlı hale gelinmiştir. Bütün bunlara rağmen kaynaklarımızı verimli kullanmak zorundayız. Ne alıyorsak, ne satıyorsak, ne üretiyorsak kaynaklarımızın her zaman kıt olduğunu düşünerek verimli kullanacağız" dedi.

Toplantıda son olarak Vali Bilgin söz alırken, Kırşehir'de böyle bir eğitim projesinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek halkın bu tür çalışmalara mutlaka katılmasını istedi.

Yapılan konuşmaların ardından protokol imza törenine geçildi. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çopuroğlu ile MPM Genel Sekreteri Ünal tarafından karşılıklı imzalanan protokol, Vali Bilgin'e sunuldu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 17:09:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?