İç Anadolu Bölgesi’nde, Kırşehir İli’ne bağlı bir ilçe olan Akçakent, doğusunda Çiçekdağı, batısında Akpınar, kuzeyinde ise Kırıkkale ile çevrilidir. İlçe, Kırşehir’in kuzeyinde yer almaktadır. Koyu Tepe (1.440 m.) ilçenin en yüksek noktasıdır. Deniz seviyesinden 1.410 m. yüksekteki ilçenin yüzölçümü 459 km2 olup, toplam nüfusu 14.373’tür.
İlçede karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olup, ilin en önemli tiftik ve yapağı üretimi Akçakent’te yapılmaktadır. Ekonomisinin büyük bölümünü hayvancılık oluşturmaktadır. Büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır.
Akçakent 1884 Yıllarında Kafkasya’dan göç eden Çerkez Türkleri tarafından kurulmuştur. İlk gelen 12 aile Akçakent’in 1 Km. kuzeyinde bulunan Eskiyurt Mevkiine yerleşmiş, buranın engebeli ve dere yatağı olması nedeniyle, daha sonra gelenlerle birlikte bugünkü yerleşim yerine taşınmışlardır. Akçakent’in ilk yerleşim yerine, yeni şehir anlamına gelen Şehricedit adını vermişlerdir. 1909 Yıllarında çevrede yaygın olan Sıtma hastalığının tedavisinde Akçakent’in suyu ve havası iyi geldiği için Sıtma hastalarının Akçakent’e gelerek şifa buldukları söylenmektedir. Bu sebeple halk arasında Sıtma adı yaygın olarak kullanılmaktadır.
1965’te Şehricedit ismi, Akçakent olarak değiştirilmiş ve Bucak Merkezi haline getirilmiştir. Akçakent Çiçekdağı İlçesine bağlı bir Bucak Merkezi iken 1990’da Kırşehir’e bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.
İlçede günümüze ancak kalıntıları gelebilen Derefakılı Kilisesi dışında herhangi bir eser bulunmamaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu