3
Mayıs
2024
Cuma
MUCUR - KIRŞEHİR
Belediye Sayfaları

Osman Bölükbaşı


Osman BÖLÜKBAŞI   (1913-2002) 

Politikacı. Mucur’da doğdu.Orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamlayan Bölükbaşı, yüksek öğrenimini Fransa’daki Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nden 1937’de mezun oldu. 

1938’de Türkiye’ye dönen Bölükbaşı, Kandilli Rasathanesi’nde asistan olarak çalışmaya başladı. 1940’ta Haydarpaşa Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. 1946’da Demokrat Parti’ye (DP) girdi. Parti genel müfettişliğine atanan Bölükbaşı, 1947’de Cumhuriyet Halk Partisi iktidarına karşı sert bir politika izlenmesini isteyen grupla birlikte DP’den ayrıldı. 

Temmuz 1948’de Millet Partisi’nin kurucuları arasında yer alan Bölükbaşı, 1949’da İsmet İnönü ve Celal Bayar’a komplo düzenlemek iddiasıyla tutuklandı. Kısa bir süre sonra serbest bırakılan Bölükbaşı, 1950 genel seçimlerinde Kırşehir’den Millet Partisi’nin tek milletvekili olarak TBMM’ne girdi. Bu arada Bölükbaşı’nın partisi, laikliğe aykırı politika üretiyor gerekçesiyle 1953’te kapatıldı. 

Bölükbaşı bunun üzerine Şubat 1954’te bir grup eski Millet Partisi üyesi ile birlikte Cumhuriyetçi Millet Partisi’ni kurdu. Bu partinin genel başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1954’te yeniden Kırşehir milletvekili seçilince, Demokrat Parti hükümeti Kırşehir’i ilçe yaptı. 

Bu dönemde hükümete sert eleştiriler yönelten Bölükbaşı, Temmuz 1957’de TBMM’ye hakaretten tutuklandı. Kırşehir, Haziran 1957’de Demokrat Parti hükümeti tarafından yeniden il durumuna getirildiyse de, Ekim 1957’deki seçimlerde Bölükbaşı ile diğer Cumhuriyetçi Millet Partisi adayları seçimi kazandı. 

1958’de DP’ye karşı güç birliği oluşturmak amacıyla CMP’nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin (CKMP) Genel Başkanlığına getirilen Bölükbaşı, 1959’da 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.
27 Mayıs’tan sonra Kurucu Meclis üyeliğine seçilen Bölükbaşı, 1961 genel seçimlerinden sonra uzlaşmaz bir tutum takınarak koalisyon hükümetine katılmayı reddetti. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Haziran 1962’de, İsmet İnönü’nün kurduğu II. koalisyona katılınca, 28 milletvekiliyle birlikte partiden ayrılarak ikinci kez Millet Partisi’ni kurdu. Bölükbaşı, partinin genel başkanlığına getirildi. 

Millet Partisi, Şubat 1965’te Suat Hayri Ürgüplü başkanlığındaki koalisyon hükümetine katıldı ancak Bölükbaşı, kabinede görev almadığı gibi hükümete açık eleştiriler de yöneltti. 

Bölükbaşı, 1972’de genel başkanlıktan ayrılarak yerini eski genelkurmay başkanlarından Cemal Tural’a bıraktı. 9 Eylül 1973’te de, 1961’den itibaren Ankara’dan seçildiği milletvekilliğinden istifa ederek etkin politikadan çekildi.
Renkli siyasal kişiliği ve özellikle muhalif tavrıyla Türk siyasetinde iz bıraktı.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar