2
Mayıs
2024
Perşembe
ALTINEKİN - KONYA
Belediye Sayfaları
Nufus
1.959.082
Yüz Ölçümü
39.000
İlçe Sayısı
32
Vali
Nufus
14.874
Yüz Ölçümü
1.106
Belediye Sayısı
18
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Altınekin Genel Bilgi

İç Anadolu Bölgesinde, Konya iline bağlı bir ilçe olan Altınekin, doğusunda Aksaray, güneyinde Konya Merkez, güneybatısında Çumra, batısında Sarayönü, kuzeyinde Cihanbeyli, kuzey doğusunda da Tuz Gölü ile Şereflikoçhisar ile çevrilidir. İlçe toprakları Konya Ovası’nın kuzeye doğru uzanan devamındadır. İlçe torakları genellikle düz bir arazi yapısına sahip olup, yer yer tepelerle engebelenmiştir. İlçenin en yüksek noktası Hacınuman ve Karaköylerinin güneyindeki Ballık Tepesi (1.450 m.)’dir. Yer altı kaynağı bakımından oldukça zengindir. Deniz seviyesinden 970 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.106 km2, toplam nüfusu ise; 27.018’dir.

İlçenin bitki örtüsü bulunmamakta olup, Bozkır görünümündedir. İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler, buğday, arpa, şeker pancarı, fasulye, ayçiçeği, patatestir. Hayvancılık pek gelişmemekle birlikte halkın ikincil uğraşlarındandır.

Eski adı suyu bol anlamına gelen Zıvarık olan İlçenin eski çağ tarihi ile ilgili bilgiler yeterli değildir. Ancak, yörede Hititlerin egemen olduğu sanılmaktadır. Çevrede yapılan yüzey araştırmalarında Hitit, Frig ve Roma dönemine ait kalıntı ve buluntulara rastlanmaktadır.

MÖ.XIII.yüzyılda Hititler yöreye egemen olmuş, Hititlerin ardından yöre Friglerin ve Kimmerlerin egemenliğine girmiştir. MÖ.VII.yüzyılda Lydialıların, MÖ.VI.yüzyılda Perslerin egemenliğindeki yöre, Kapadokya Satraplığının sınırları içerisinde kalmıştır. Büyük İskender’in Pers Devletini Anadolu’da ortadan kaldırması ile birlikte MÖ.334’te Makedonya Krallığına bağlanmıştır. Konya ve yöresi MÖ.I.yüzyılda Pontus yönetiminde kalmış, daha sonra Pontus ve Romalılar arasında zaman zaman el değiştirmiştir. MS.VII.yüzyılın başlarında Sasaniler, yüzyılın ortasında Araplar kısa süreli de olsa yöreye hakim olmuşlardır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Oğuz boyları Anadolu’ya hakim olmuş, Alparslan’ın komutanlarından Kutalmışoğlu Süleyman Şah Konya ve yöresini ele geçirmiştir. Anadolu Selçukluları’nın yıkılmasına (1308) kadar Selçukluların egemenliğinde kalan yöre daha sonra Karamanoğulları’nın eline geçmiştir. Yıldırım Beyazıt 1398’de Konya yöresini Osmanlı topraklarına katmışsa da Ankara Savaşı’nda (1402) Timur’a yenilince Karamanoğlu Beyliği yeniden kurulmuştur. Bu arada Moğollar bir süre Konya ve yöresine egemen olmuşlardır. Bundan sonra Osmanlılar ile Karamanoğulları yöre için sürekli çekişmiş ve sonunda Fatih Sultan Mehmet Karamanoğlu Beyliği’ni 1465’te ortadan kaldırınca Konya ve yöresi Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.

Kurtuluş savaşı sırasında Altınekin ilçesi halkı da Milli Mücadeleye katılmış pek çok şehit vermiştir. Cumhuriyet Döneminde genelde tüm kamu kuruluşlarıyla birlikte gelişmiş bir yerleşim merkezi iken, bu kurumların daha sonra başka yerlere taşınmasıyla birlikte küçük bir nahiye halini almış, 1998’de ilçe durumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.konya.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 21:02:58
Güncelleme :2 Temmuz 2009 Perşembe 21:04:16

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR