16
Mayıs
2024
Perşembe
BEYŞEHİR - KONYA

Açık besi yaygınlaşıyor

Konya’nın Beyşehir ilçesinde “açık besi” uygulamaları, sağladığı önemli avantajlar nedeniyle büyük ilgi görüyor.


Açık sistemli barınakların ahır yapımı için fazla bir yatırım gerektirmemesi, kapalı ahırlara oranla yüzde 70 daha ucuza yapılabiliyor olması, işçilik giderlerinin çok az olması gibi bazı nedenler üreticileri bu tip sistemle besicilik yapmaya yöneltiyor.


Tarım Kredi Kooperatifi Beyşehir Şube Müdürü Abdurrahman Sevgili, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarım Bakanlığı’nın açık besi uygulamaları konusunda yörede yaptığı çalışmaların meyvesini vermeye başladığını belirterek, “Bu çalışmalarla birlikte Beyşehir bölgesinde açık besi sistemiyle besicilik yapan üretici sayısı son yıllarda gözle görülür ölçüde artmıştır” dedi. Kapalı sistem besiciliğin artık üreticiler tarafından yavaş yavaş terk edilmeye başlandığını belirten Sevgili, bu tip sistemlerde sabit bağlama ve hareketsizliğin sığırın hastalıklara karşı direncini azalttığını söyledi. Özellikle uzun süreli besilerde romatizmal eklem hastalıkları ve kemik bozuklukları şekillenebileceğine dikkati çeken Sevgili, bu durumun sığırın yem yemesini olumsuz yönde etkileyeceğini ve canlı ağırlık artış hızının alacağını belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 18:24:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa ATILĞAN IP: 78.187.12.xxx Tarih : 6.03.2008 00:53:55

selamınaleykum sayım sevgılı mudurum su an yazılan butun acık besı konuslarınuı okumus bulunuyorum dedıklerınızın hepsıne bır bır katılmakta ve benım de askerden gelınce acık besıye donecegımı belırtmek ıstıyorum ayrıca ben ısparta ş.karagc ılcesınde ıkamet etmekteyım ve bakıyorum ozellıle de çıcıkpınar kas. acık besıye donen vatandasımızın olduguu bılıyorum bu da demek kı acık besı hayvanlarımıza hada saglıklı bır hayat surdurmeyı talep edıyor sayın sevgılı mudurum saygılarımı sunar en ıcten dıleklerımle ıyı geceler dıyorum..