24
Mayıs
2024
Cuma
BEYŞEHİR - KONYA

Ahşap kayıklar tarihe karışıyor

Türkiye’nin su ürünleri üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Beyşehir Gölü’nde balıkçılıkla birlikte, kayık imalatçılığının can çekiştiği bildirildi.

Beyşehir merkez ile Kuşluca, Akburun ve Gölkaşı gibi sahil köylerinde kayık imalatçılığı geçmiş yıllarda hayli yaygınlık gösteriyordu. Ancak, son yıllarda gölde avlanılan balık miktarının azalmasına paralel olarak, balıkçılık mesleğini bırakan birçok avcının başka işlere yönelmeye başlaması nedeniyle, imalat sektörünün zora girdiği bildirildi.

Balıkçılığın azalmasının, balıkçı teknesine olan talebi de azalttığına dikkati çeken Kuşluca Köyü’nde kayık imalatı yapan Durmuş Nar, "Beyşehir Gölü’nde balıkçılık bitince, bu meslek de kaybolmaya yüz tuttu" dedi.

Beyşehir Gölü’nde avcıların artık tahtadan yapılan kayıkları kullanmadığını ve fiberden imal edilen teknelerin revaçta olduğunu belirten Nar, "Fiberden imal edilen tekne kolay kolay yıpranmıyor. Gölde uzun yıllar kullanılabiliyor. Oysa, eskiden ahşaptan yapılan balıkçı kayıkları, çok kolay çürüdüğünden 4 - 5 yılda elden çıkıyordu. Fiberden yapılan kayıklar ise en az 50 yıl dayanıklı oluyor. Tamirat ve bakımı ise çok kolay oluyor" şeklinde konuştu.

Kayık imalatçısı Nar, Beyşehir Gölü’nde avcılık yapan balıkçıların son yıllarda fiber kayık imalatını kendilerinin de öğrenerek bu işi yapmaya başladığını belirterek, "Hem çoğu balıkçının birbirinden görerek kayık imalatını öğrenmesi, hem de göldeki balık miktarının azalması ve balıkçılığa olan ilginin azalması, bu sektörü olumsuz yönde etkiledi. Balıkçılığı bırakan meslektaşlarımızın çoğu başka işlerde çalışmaya, işçilik yapmaya ve büyükşehirlere göç etmeye başladı" diye konuştu.

Nar, fiber bir teknenin 2 ila 2 bin 500 YTL’ye mal olduğunu da sözlerine ekledi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2005 Pazartesi 13:13:35
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 14:57:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
haldun bekir atar IP: 88.235.139.xxx Tarih : 7.11.2007 10:44:40

ben yorum dııl de bır soru sormak ıstıyorum ılgılenırsenız cok sevınırım. sorum ıse yenı almıs oldugum 5.5 mt. ahsap kayık bakımını nasıl yaparım malzemelerı nelerdır ne sekılde ne zaman yanı hangı aylarda yapmamı tavsıye edersınız. yardımcı olursanız cok ama cok makbule gececek sımdıden tsk. ederım allah razı olsun ıyı gunler