15
Mayıs
2024
Çarşamba
BEYŞEHİR - KONYA

Asırlık titrek kavak ilgi çekiyor

Konya'nın Beyşehir ilçesindeki 100 yıllık ömrü aşan asırlık titrek kavak ağacı, Konya'da Tabiat Anıtı olarak koruma altına alınan 4 anıt ağaçtan birisi olarak dikkat çekiyor.

 
Beyşehir'in en ünlü mesire alanı olan Bademli köyü yerleşim birimi sınırları içerisindeki Yaka Manastır Orman İçi Dinlenme Yeri'nde bulunan kavak ağacı heybetli görüntüsü ile ilgi çekiyor. Piknik alanına gelen ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelen titrek kavak ağacın kökündeki derin oyuğu görenleri şaşırtıyor. Bu oyukta yaşayan sincap gibi hayvanlar zaman zaman bölgeye gelen küçük çocukların da neşe kaynağı oluyor. Ağaç önünde bir araya gelen piknikçiler ise hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmiyor.

KONYA'DA 4, TÜRKİYE'DE 102 TABİAT ANITI VAR

 
100 yaşında, 20 metre boyunda, 2.5 metre çapında gövdeye ve 8 metrelik çevre genişliğine sahip olan kavak ağacı, 27 Eylül 1994 tarihinde Çumra Dinek'teki "Fosil Ardıç Ağacı" ile aynı anda "Tabiat Anıtı" olarak koruma altına alındı. Konya'da, Karapınar'daki Meke Gölü Tabiat Anıtı 1998'de, Taşkent Balcılar'daki Ağılı Ardıç Ağacı ise 2002 yılında "Tabiat Anıtı" olarak koruma statüsüne kavuşturuldu. Tabiat anıtları, tabii ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değerlere sahip milli
park esasları dahilinde korunan tabiat parçaları olarak biliniyor. Bu objeler ağacın yanı sıra, bazen bir kaya, bir şelale de olabiliyor. Türkiye'de halen 5 bin 285.26 hektarlık alana sahip 102 adet tabiat anıtı bulunuyor.

NEDEN TİTREK KAVAK DENİLİYOR?


Söğütgiller familyasından 25 metreye kadar boylanabilen, silindirik gövde, sık dallı, geniş konik tepeye sahip bir kavak türü olan titrek kavağın kabukları yeşilimtrak-gri renkli olup parlak ve düz olarak dikkat çekiyor. Sürgün ve tomurcukları kızıl kestane renginde olan titrek kavak Türkiye'de çok yetişiyor ama diğer kavak türlerine göre boyu kısa kalıyor. Boyu 20-25 metreyi geçmeyen, su ve bakım konusunda da oldukça seçici olan titrek kavak, adını yapraklarının en ufak bir esintide bile titremeye
başlaması nedeniyle bu şekilde alıyor. Ömrü 80 yılı geçmediği bilinen titrek kavağın, Beyşehir Yaka Manastır Dinlenme Yeri'nde olanı ise bir asırı geçen yaşı nedeniyle hayret ve ilgi uyandırıyor.

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2007 Pazartesi 16:10:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?