18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYŞEHİR - KONYA

Balık bolluğu dert oldu

Su ürünlerinde Türkiye’nin önde gelen yörelerinden birisi olan Beyşehir Gölü’nde ağlara vuran, ancak para etmeyen Kadife balıkları avcıların başına dert oldu.

Beyşehir Gölü’nden çıkarılan tatlı su levreği, özellikle ihracata yönelik bir balık olduğu için balıkçıları mutlu ediyor. Levreğin balıkçılar arasında "senatör" adı verilen iri cinsi ise değeri nedeniyle bölgedeki balık fabrikalarından da talep görüyor. İhracata yönelik olmayan ancak yörede iç piyasanın ihtiyacına cevap verdiği için ilgi gören sazan balığı ise avcıların ağlarında görmek istediği türler arasında.

Beyşehir Gölü’nde ağlara vurması istenen su ürünleri kadar, balıkçıların ağlarında görmek istemediği türler de bulunuyor. Beyşehir Gölü’ndeki doğal dengeyi yeniden sağlaması ve otlanmayı önlemesi için geçtiğimiz yıllarda göle bırakıldığı söylenen Kadife, hızla üreyerek ağlara bolca takılan bir balık haline geldi. Ekonomik getirisi nedeniyle gölün en değerli su ürünleri arasında yer alan levrek ve sazan balığı üretiminde son yıllarda büyük bir düşme görülürken, Kadife balığı populasyonunda ise hızlı bir artış yaşandı.

Beysu Su Ürünleri Fabrikası Müdürü Kazım Karakaya ise, ihracat ürünü olan Sudak balığının gölde üretiminin yok denecek kadar azaldığına dikkati çekerek, "Buna rağmen Kadife balığında gölde büyük bir patlama yaşanıyor. Kadife balığı üretimi çok olunca haliyle fiyatı da düşüyor" dedi. Karakaya, iç piyasada fileto olarak değerlendirilen Kadife balığının otellerden gelen taleplerin azalması ve rekabet nedeniyle fiyatının çok aşağı seviyelere indiğini sözlerine ekledi.

beyşehir
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 12:14:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?