23
Mayıs
2024
Perşembe
BEYŞEHİR - KONYA

Beyşehir Gölü küçülüyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Hasan Bostan, Türkiye’nin en büyük doğal tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü’nün giderek küçüldüğüne dikkati çekerek, bunun en önemli sebebini BSA kanalı vasıtasıyla Çumra Ovası’na aşırı su verilmesine bağladı.

Yaptıkları çalışmalarda, özellikle doğal göllerden aşırı su çekilmesinin önüne geçilmesini istediklerini ve sürekli bu önerileri yetkililere götürdüklerini ama bu konuda müspet netice alamadıklarını belirten Bostan, devletin değişik kurumlarının, özellikle DSİ’nin bu konuya yaklaşımının su ürünleri açısından iyi olmadığını savundu.

Göller Bölgesi’nde yer alan Beyşehir ve Eğirdir Gölleri’nin son yıllarda bilinçsiz balıkçılar tarafından aşılanan gümüş balığı nedeniyle tehlikeli bir döneme girdiğine de işaret eden Bostan, "Bir tane türleri de var ki, buna süpürücü deniliyor. Etçil olan bu balık, yüzeyde yaşıyor ve yüzeydeki larvaları, yumurtaları, yavruları toplayarak süpürüyor, yani önünde ne var ne yok süpürüp götürüyor. Gümüş balığı çok daha çabuk üreyebiliyor ve sürü oluşturarak saldırıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mart 2005 Çarşamba 15:52:03
Güncelleme :9 Nisan 2005 Cumartesi 12:19:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?