17
Mayıs
2024
Cuma
BEYŞEHİR - KONYA

Beyşehir turistlerin ilgisini kaybediyor

Beyşehir Ticaret Odası Başkanı Mehmet Şenol, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölüne sahip olan Beyşehir Gölü’nün tarihi ve doğal birçok güzellikleri bünyesinde barındırması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin son on yıl öncesine kadar uğrak mekanı olan yörenin gün geçtikçe bu özelliliğini yitirdiğini söyledi. Şenol, son birkaç yıl içerisinde bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısında gözle görülür bir düşüş yaşandığına dikkati çekerek, "Beyşehir’e gelen turist sayısında, daha önceki yıllarla şimdiki durumu mukayese yaptığımızda yüzde 70’lik bir azalmanın olduğunu gözlüyoruz" dedi.

Beyşehir’e gelen turist sayısındaki azalmanın en büyük nedenini "yol" olarak nitelendiren Şenol, geçtiğimiz yıllarda faaliyete başlayan Konya-Seydişehir güzergahlı Antalya Karayolu’nun Beyşehir’i çıkmaz bir sokak noktasına getirdiğini savundu. Daha önce İç Anadolu’yu Akdeniz’e indiren yolun Beyşehir’den geçmesi nedeniyle, yol güzergahı olması bakımından ilçenin bir cazibe merkezi konumuna geldiğine dikkati çeken Şenol, şunları söyledi:

"Daha önce yol güzergahı olması nedeniyle günübirlik ziyaretlere ev sahipliği yapan Beyşehir, son yıllarda bu özelliğini önemli ölçüde yitirdi. Bunun yanı sıra, tarihi ve turistik eserlerimizin bulunduğu noktalara olan ulaşım imkanının da devreye konulmaması nedeniyle sıkıntı iyice büyüdü. Turizm kenti olmaya aday şehirlerden bir tanesi olarak gösterilen Beyşehir, turizm altyapısının da oluşturulmaması nedeniyle kan kaybetmeye başladı. Dışarıdan gelen misafirlerin ve turistlerin ağırlanacağı 4-5 yıldızlı otellerin yapılamaması, Beyşehir Gölü’nün yaşadığı otlanma ve kirlilik sorunları gibi nedenler işe tuz biber ekince, maalesef Beyşehir’in turizm konusunda istenilen seviyelere gelememesine yol açtı. Yine bölgemizin tanıtımı konusunda da fazla bir etkinlik gösterilemedi. Bu gelişmelere paralel olarak turist sayısında son yıllarda büyük bir azalma gözlenmeye başladı. Beyşehir, yaşanan bu sorunlar nedeniyle turizm pastasından yeterince pay alamadı. Turist sayısının azalması esnafımızın işlerini de olumsuz yönde etkiledi."

Şenol, Turizm Derneği bünyesinde Kültürpark içerisinde açılması planlanan bir turizm bürosunun da kurulmuş olmasına rağmen hala faaliyete geçirilememiş olmasını da eleştirerek, "Bu büro da bir an önce açılmalı, hatta bu tür bir büronun Eşrefoğlu Külliyesi çevresinde ikincisinin açılması sağlanmalıdır" dedi.

Şenol, Beyşehir’in eski cazibesini yeniden kazanması için Beyşehir-Akseki ve Beyşehir-Gembos güzergahlı yolların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Beyşehir Doğal Kültürel ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Güllüoğlu da, yörenin turizme kazandırılamamasının en büyük nedenini yol sorununa bağlarken, milli park ve SİT alanı, kıyı kenar çizgisi gibi uygulamaların, ilçeye turizm yatırımlarının gelmesinin önünde çeşitli engeller oluşturduğunu söyledi.

KONYA (İHA) -
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2004 Pazar 12:43:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?