18
Mayıs
2024
Cumartesi
BEYŞEHİR - KONYA

Beyşehir'de ayçiçek hasatı başladı

Karadiken Köyü çevresinde ayçiçeği üretimi yapılan arazilerde biçerdöverlerle ürün hasadı yapılırken, Beyşehir Tarım İlçe Müdür Vekili Mehmet Harmankaya ve Ziraat Teknikeri Namık Özbek bölgede incelemeler yaptı. Beyşehir’le birlikte Hüyük, Derebucak, Derbent ve Seydişehir yöresine ayçiçeği üretiminin son iki yıl içerisinde girdiğini anımsatan Tarım İlçe Müdür Vekili Harmankaya, bu yıl Beyşehir’de 6 bin dekarlık alanda yapılan ekim sonunda yaklaşık 180 tonluk ürün alındığını belirterek, "Önümüzdeki yıl bölgemizdeki bu potansiyelin alım merkezinin de kurulması ve çiftçilerimizin ilgi göstermesi sonucu rekoltenin 600 ton seviyelerine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Gelecek yıl 20 bin dekar alanda ayçiçeği üretimi hedefliyoruz" dedi.

Ziraat Teknikeri Namık Özbek ise, çiftçinin ayçiçeği üretiminde giderek bilinçlendiğini ve iyi gelir imkanı sağlaması nedeniyle bu ürüne ilgi gösterdiğini belirterek, "Artık bölgemizdeki arazilerde hububat ve pancar eken çiftçi, nadas yapmak yerine alternatif ürün olan ayçiçeği ekimine yöneldi. Daha önceden ayçiçeği hasadının biçerdöverlerle yapıldığını bilmeyen çiftçimiz, ne kadar zahmetsiz hasadının olduğunu, yeni yeni görmeye başladı. Şimdi ise gelecek yıllarda ekim yapabilmek için teknik konularda bilgi alabilmek için kurumumuzun yolunu aşındırıyor. Bu, bölgemiz için de sevindirici bir durum" şeklinde konuştu. Özbek, bölgenin ayçiçeği üretiminde önemli bir merkez olabilmesi için her türlü potansiyelin mevcut olduğunu, sulanamayan bölgelerde bile dekara en az 200-250 kilo ürün alınabildiğine dikkati çekerek, "Sulanabilen arazilerde ise verim iki katına kadar çıkabiliyor" dedi.

Öte yandan, Beyşehir, Seydişehir, Hüyük, Derebucak, Derbent, Hadim ve Karapınar İlçeleri’nde ayçiçeği üretiminin son yıllarda giderek yaygınlaşması, kısa adı KARADENİZBİRLİK olan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürlüğü’nü de harekete geçirdi. Birlik, gelecek yıl için ayçiçeği ekimi yapacak üreticiye alım garantisi veriyor.

iha-beyşehir
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2004 Perşembe 12:15:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?